Народните протести в Северна Африка вече доведоха до отлив на туристи от там. По данни на туроператори, цитирани от Spiegel, резервациите на германски туристи в Тунис са спаднали с 85%, а за Египет с 50%. Туристите от ФРГ се пренасочват към други държави и България е една от тях.

Този нараснал интерес вече е доловен у нас: според прогнозите на курорта Албена, през тази година ще бъдат посрещнати с 30% повече гости от Германия.

След обобщаване на информация от 1200 туроператорски фирми в Германия, компания за пазарни проучвания е стигнала до извода, че резервациите в страни като Турция и Испания през последните седмици се покачват с 30 до 45%, докато пътуванията за арабските страни масово се отказват. Други желани туристически цели, които поемат „арабския поток“, са Италия, Кипър, България и Хърватия.

Повечето германци канселират ваканциите, които са резервирали в Тунис и Египет. Те се възползват пълноценно от услугата, предлагана от повечето туристически компании във ФРГ: безплатна промяна на избраната дестинация.

Специално за DarikFinance.bg от курортния комплекс Албена потвърдиха данните на германските туроператори. „Германците се връщат“ - оцени Петко Герджиков, ръководител отдел „Анализи и прогнози“ на Черноморския курорт.

Според Герджиков, през 2011 г. в Албена се очакват с 30% повече германски туристи спрямо нивата от 2010 г. Има вече и първи сигнали, които потвърждават това чувствително нарастване.

Но доколко то се дължи именно на революциите в Египет и Тунис, експертът се въздържа да коментира. Според него влиянието на геополитическия фактори трябва по-скоро да се разгледа в посока на сигурността, която вдъхва България у германските туристи с членството си в Европейския съюз.

През последните години Албена се стреми да предоставя на своите гости комплексни услуги, включително алтернативни дестинации из „непознатата България“.

По данни на маркетинговия институт GfK, резервациите на германците за почивки в чужбина са нараснали с 24% през първите седмици на 2011 г. спрямо нивата през 2010 г.

Автор: www.darikfinance.bg