теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Пет съвета за финансов успех в живота


5 гласа1575 прочитания

Финансовите специалисти и консултанти често са заети основно с това да въвеждат ред в живота на хората, като ги карат да се откажат от лоши и нездравословни финансови навици.

Част от проблема е, че хората непрекъснато са ограничавани и насърчавани да не вземат лоши решения вместо това да насочат повече усилия към това как да подредят живота си така, че да стигнат до финансов успех. Това до голяма степен е логично заради факта, че към услугите на финансови консултанти обикновено се обръщат хора, които нямат други опции пред себе си.

Ето пет съвета, дадени от финансовия консултант Ръсел Холкомб, които, макар и първоначално да звучат в противовес с нормалната логика, могат да доведат до финансов успех в дългосрочен план.

Купувайте по-малки имоти

Когато прибягват към покупката на имот, обикновено хората търсят „най-доброто“, защото според тях това е покупка, която се прави веднъж в живота. Те често купуват повече от необходимата им площ или имот с вноска по кредит, която е на максимума на възможностите им. Когато подхождате по този начин, е добре да помислите какво се случи с цените на имотите от пика им през 2008 г. до момента, както и какво би се случило, ако икономиката не върви добре и единият работещ в домакинството остане без доход. Вместо да купите максимално голямо жилище, по-добре купете имот, който оптимално отговаря на жилищните ви нужди и бихте могли да изплащате във вариант с един работещ в домакинството, съветва специалистът.

Не спестявайте само за пенсиониране

Спестяването в пенсионни фондове само по себе си не е лошо, но не бива да е прекомерно, така че да нямате възможност да разполагате с бързо ликвидни средства, ако нещо спешно изникне. Обикновено подобни спестовни сметки имат ограничения за времето и размера на средствата, които могат да се теглят. Често има значителни санкции и загуба на доход при преждевременно теглене от тях. Това ви поставя в незавидната позиция да не разполагате със средства в случай на нужда или при наличието на добра бизнес възможност. Освен да спестявате за старини, подсигурете се и с краткосрочни спестовни сметки, откъдето можете да теглите, когато ви потрябват пари.

Забравете за фондовите пазари

За финансовите специалисти всички пътища водят към фондовите пазари. Това е така, защото последните печелят независимо накъде се движат пазарите. Инвестирането в акции, макар и начин за спестяване и увеличаването на благосъстоянието, трябва да се приема като „средство“, а не „причина“, според Холкомб. Понякога хората преекспонират значението на фондовите пазари и насочват всичките си средства към тях, което е прекалено голям риск, според финансовия специалист.

Фокусирайте се върху „постоянен източник на доход“

Вместо да се опитвате да забогатеете на фондовия пазар (което най-вероятно няма да стане), много по-добре е да насочите времето и енергията си към намирането на постоянен източник на доход. За всеки човек той може да е различен, в зависимост от неговите знания и умения.

Изчислете паричните си нужди

Когато хората изпитат финансови затруднения, те често започват да следят всичките си разходи, като тези за храна, бензин и др., както и да изчисляват нетното си богатство. Вместо това много по-добре е да се обърне внимание на разходи, които могат да бъдат променени бързо, като например ипотечните вноски (с предоговаряне с банката). „Това показва колко бързо хората могат да се адаптират към негативно събитие в живота им, каквото може да е загубата на работа например“, смята Холкомб. Необходимите месечни или годишни суми за покриване на сметките са средствата, които трябва да бъдат спечелени и подсигуряването на тази сума често е в основата на така мечтаната от всички финансова независимост.

Източник: www.profit.bg


Свързани теми
Свързани ключови думи