Цените на петрола нараснаха в петък заради притесненията, че подновените санкции на САЩ срещу Иран ще затегнат доставките, въпреки че ескалиращият търговски спор между Вашингтон и Пекин ограничи повишаването на цените.

Фючърсите за доставка през август на европейския вид суров петрол Brent поскъпнаха с 14 цента или с 0.2 процента, до 72,21 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) също нараснаха, но по-малко, с 6 цента, до 66.87 долара за барел.

Въпреки възможността за забавяне на икономическия растеж поради ескалиращото напрежение в търговията, петролните пазари в момента са относително затегнати, коментираха анализатори, най-вече поради санкциите върху иранския износ на петрол, които САЩ планират да въведат през ноември.

Независимо, че много страни по света, вкл. Европейския съюз, Китай и Индия се противопоставят на санкциите, някои от тях се очаква да приемат американския натиск.

"Ние не вярваме, че санкциите са притиснали Brent, все още има място за значителен ръст на цените към края на годината", коментираха за „Ройтерс" от BMI Research.

Анализаторите очакват спадът от износа на ирански суров петрол да достигне между 500 000 барела на ден и 1,3 милиона барела, тъй като купувачите от Япония, Южна Корея и Индия вече правят поръчки от други доставчици.

Понижението на иранския износ зависи от това дали големите купувачи на ирански петрол в Азия ще бъдат освободени от санкциите, което ще им позволи известни количества внос на суровината от Иран.

Все още не е ясно дали Китай, най-големият купувач на ирански суров петрол, ще се преклони пред натиска на Вашингтон.

Отвъд санкциите на Иран, ескалиращият търговски спор между Вашингтон и Пекин притиска световните пазари. За отминаващата седмица европейският Brent се понижава с 1,5%, докато WTI спада повече - 2,5%.

"Пазарните участници изглежда силно се притесняват дали Китай ще намали търсенето, заради опасения за нови последици от търговската война между Китай и САЩ", каза Уилям О'Лоулин, инвестиционен анализатор в Rivkin Securities в Австралия.

В отговор на последното увеличение на вносни мита в САЩ Китай заяви, че ще наложи допълнителни вносни мита от 25% върху стоки от САЩ на стойност 16 млрд. долара. Макар че суровият петрол отпадна от списъка, заменен от рафинирани продукти, много анализатори смятат, че китайският внос на американски суров петрол ще спадне значително.

Нарастващото напрежение в търговията в световен мащаб предизвика спад на валутите на развиващите се икономики като Индия и Турция. Това прави вносът на петрол, който се търгува в долари, много скъп, и е предпоставка за ограничаване на търсенето на суровината.

Източник: infostock.bg