теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките: Намалението на лихвите не е без край


0 гласа757 прочитания

„Не бива да смятаме, че лихвите по кредитите ще падат още 2-3 години. Най-вероятно следващите месеци ще има стабилизиране. Спадът на лихвите по депозити също наближава своя край.“ Това заяви за БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. По думите му лихвените проценти и по депозити и кредити са на най-ниските си нива от 1997 г.

В петък БНБ публикува данните за април, които показаха леко увеличение на лихвите по потребителски заеми, както и при жилищните в евро. Според експерти причина за това е изтичане на промоциите на някои банки. Въпреки това лихвените нива остават близо до историческия си минимум за последните две десетилетия.

При жилищните кредити в левове обаче намалението продължава. През април договорите са се сключвали на рекордно ниско ниво - при средна лихва 6,03%. Месец по-рано лихвеният процент беше 6,10, а преди година - 6,56.

Петър Андронов настоя максимално бързо да бъде избран нов управител на БНБ. „Протакането продължи твърде дълго, а управителят тепърва трябва да предложи подуправител, който да ръководи „Банков надзор“, каза председателят на асоциацията.

През миналата седмица ГЕРБ представи кандидатурата на съветника в МВФ Димитър Радев и започна консултации с парламентарните сили. „Знам за г-н Радев, че се ползва с доверието и подкрепата на всички онези, които са работили с него през годините“, коментира Андронов.

Източник: www.presa.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции