теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Петър Андронов: Таксите за работа с налични пари ще стават все по-високи


0 гласа1036 прочитания

Електронното банкиране става все по-евтино, докато таксите за работа с налични пари ще продължат да се качват в световен мащаб. Това сподели председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов пред БНТ.

По думите му лихвите спадат, но това не е основната мотивация за търсене на кредит. Първият елемент при търсенето на кредит е стабилността за продължително време, разкри Андронов. Той даде пример с това, че в момента лихвите са на най-ниското си равнище от 25 г. насам, но ръстът в кредитирането на бизнеса е 1% годишно при 70% ръст в периода 2006-07 г. "Това показва, че цената на лихвите не са самостоятелен фактор за кредитната активност", подчерта той.

Банкерът обаче предупреди, че лихвите ще започнат да се покачват. По думите му хората, които взимат дългосрочни заеми трябва да се съобразят с това.

В същото време ниските лихви свиват така наречения лихвен марж на банките и приходите по това перо, което налага оценката на проектите, които биха кредитирали, да се вмества в много тесни рамки както за високорисковите, така и за по-малко рисковите. В момента много хора рефинансират взети вече заеми от банки, различни от тези, от които първоначално са ги взели, след като със законодателни промени отпаднаха множество такси, каза още Андронов и даде пример с таксата за предсрочно погасяване на ипотечните заеми.

Той добави, че таксите ще продължат да поскъпват, а размерът на съществуващите такси, които събират банките за различни услуги, непрекъснато расте. Това е тенденция в световен мащаб и тя ще продължи за услугите, при които се обработват налични пари. В същото време банките все повече ще насърчават хората да прибягват до безналични разплащания, цените на които ще спадат, заключи Андронов.

Източник: www.banker.bg

Свързани ключови думи