теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

План за забогатяване или „Какво значи да си БОГАТ“


0 гласа757 прочитания

От: Кристина Митрова
Директор „Маркетинг и ПР“ – „Ди Ви Асет Мениджмънт“ ЕАД

Съвсем наскоро купих книжката „Какво значи да си БОГАТ“ на моята дъщеря, която е на 7 години. Страхотна книжка за деца с твърди корици, пъстри илюстрации и най-важното -съдържанието ѝ е “храна за размисъл“ за децата!  Препоръчвам Ви да я четете заедно с детето си, нищо че то вече чете самò (както и моята дъщеря, впрочем) – така ще можете да му помогнете да проумее и осъзнае същността на въпроса  „Какво значи да си БОГАТ“, макар че децата притежават вродена интелигентност и сами откриват смисъла в Истината за нещата от живота!

В тази кратка, но поучителна книжка много простичко и достъпно Катя* обяснява на децата разликата между това да си „богат наужким“, и че истинското богатство, най-просто казано, е да бъдем щастливи с това, което имаме. Колкото по-рано децата ни осъзнаят тази съществена разлика в смисъла на думата „богатство“, толкова по-свободни и по-щастливи, убедена съм, биха били занапред в живота си.
Хареса ми обаче това, че в книжката всъщност парите не се „заклеймяват“ като нещо лошо, вредно, негативно и т.н. Напротив, „Да имаш пари, не е лошо“, се казва в книжката. Авторът й обяснява, че с пари можем да осигурим за себе си и семейството си дом, храна, и дрехи... Така, когато детето прочете книжката, то разбира, че „да си богат“ не означава всъщност да имаш много пари, а да си щастлив и благодарен с това, което имаш, но също така то осъзнава, че без парите, животът ни днес не е възможен.

Тази книжка ме накара да се замисля за пореден път кога точно децата започват да осъзнават стойността на парите и на нещата, които ползваме и притежаваме?! И, кога приблизително повечето деца вече разбират, че парите не са безкрайни и че трябва да бъдат спечелени с труд, и още защо е от полза да се спестява?

В края на книжката „Какво значи да си БОГАТ“ има „План за забогатяване“ , който детето може да приложи. Към този план бих добавила само още една практична идея –  осигурете на своето дете лична касичка, в която да събира „своето Съкровище “  от монети и банкноти, които получава от възрастните с повод или не. Вероятно и Вашето дете иска ново колело, PlayStation игри или пътуване до Дисниленд?! Ето повод да го научите и да го стимулирате да спестява, и да цени парите. 

А за нас, родителите, няма да обяснявам „Какво значи да си БОГАТ“ – ние вече имаме своята гледна точка. Само ще Ви предложа една иновативна инвестиционна идея за бъдещето на децата ни – единствения в България детски взаимен фонд „Ди Ви Съкровище“.   Защото нали знаете, личният пример е най-добрият учител! 

Предупреждение към инвеститорите: Стойността на дяловете на взаимните фондове на и доходът от тях могат да се понижат. Печалбата не е гарантирана и съществува риск за инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложенията си. Инвестициите в дялове на взаимните фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата, или с друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на взаимните фондове нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати.

*автор на книгата „Какво значи да си богат“ е Катя Антонова;