теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Почивка срещу инвестиция - ново в туризма


0 гласа3084 прочитания

За първи път у нас стартира услуга в областта на туризма, която позволява придобиване на дялова собственост, /fractional ownership/ в български ваканционен имот и така се дава възможност за почивки по целия свят .

Продуктът „дялова собственост” е иновация в областта на услугите, която позволява на потребителя да налага свой собствен ритъм на свободното си време, съчетан с най-изгодни варианти за управление на семейния портфейл.

В основата си дяловата собственост е начин за закупуване на част от недвижима собственост в определени луксозни имоти в България, като тази част осигурява правото на своя собственик да почива с цялото си семейство в различни точки по целия свят, всяка година. Услугата се предлага за първи път в България, но в световен мащаб се използва от 4,3 милиона почиващи годишно в общо над 76 държави, в които системата на дяловата собственост се развива с динамични темпове вече повече от 30 години.

Основната идея

Купуваш толкова колкото можеш да ползваш, съобщи Смилена Попова изпълнителен директор на MOi Klub – представител на услугата в България. Минимумът е 1/16 част от даден имот, срещу която собственикът може да ползва всяка година три седмици – както в имота, в който има частичен дял, така и в имоти по целия свят, които са част от разменната система за собственици на Fractional Ownership (споделена собственост). Инвестирайки в дялова собственост собствениците получават достъп до една от най-големите организации за размяна на почивки във ваканционни имоти в света.

Инвестицията във ваканционен имот дава право на собственика да закупи толкова, колкото може да ползва, като споделя отговорността и разходите по имота с други съсобственици и право на достъп до организациите за размяна по целия свят. Инвестицията също така дава възможност на членовете на клуба не само да ползват своите седмици, но и да ги разменят, запазват или отдават под наем с цел генериране на приходи от инвестицията си. За сравнение, от компанията обясниха, че минималната цена на дял от студио в един от двата комплекса на Черноморието, които се предлагат в момента, е 5 хил. евро.

За продан на разположение са също и дялове от едностаен апартамент с минимална цена от 7 хил. евро в компекс „Морски рай“ в местността Бялата лагуна край Балчик, както и едностаен апартамент на цена от близо 8 хил. евро в комплекс „Калиакрия“ между Балчик и Каварна. Всеки имот, включен в проекта MOi Klub, в който собствениците могат да закупят дял, се обособява като собственост на различно дружество с ограничена отговорност, чийто капитал е разделен на 16 дяла.

По този начин собствениците закупуват дял от това дружество, който им гарантира собствеността върху имота. Наред с цената за придобиване на дела, собственикът заплаща и годишна такса за управление. За имотите, които се продават в момента, тя е от порядъка на 250 и 270 евро на година, в които влизат управление и поддръжка на имота, застраховка, счетоводство, годишно данъчно консултиране и др.

Юридическите особености

Според юридическите особености на договора за покупка на дялова собственост, всеки самостоятелен дял закупен чрез MOi Klub е притежание на инвеститора и предоставя пълна гаранция за съсобственост върху избрания от него имот. Собственикът поема отговорността и ползите произтичащи от имота, а също така и взема участие при управлението и контрола на имота пропорционални на неговия дял. Правото на собственост е реално и завинаги. Инвеститорът може да ползва, продава, завещава и дарява своята част. Дяловете закупени чрез MOi Klub гарантират право на собственост защитенo от българското и европейското законодателства.

Първоначално MOi Klub ще развива пазара на дялова собственост в България и Русия, с последващо разширяване във всички източноевропейски страни.

Ползите от въвеждането на новата услуга и новите принципи на покупка на имот, са свързани не само с раздвижване на имотния пазар, а и с възможност за развитие на туристическите услуги и българския туристически пазар. Тъй като в своята система MOi Klub вече има имоти, които предлага на българския пазар, компанията е получила и първите заявки за размяна с клиенти от Израел, Англия, Русия, Полша.

Посредством влизането в международните системи за размяна, MOi Klub ще допринесе и за реклама на туризма в България пред потенциални туристи от близо 80 държави от целия свят.

Статистика

Дяловата/частична собственост съществува като установена система от 16 години, но в другите страни е под друга юридическа форми. Другите държави имат конкретни закони, които са създадени за защита на собствениците на дялова собственост. Тъй като в България този вид собственост не е третирана от конкретни законови разпоредби, MOi Klub e избрал търговския закон за защита на собствениците и собствеността.

Мрежата от сайтове и компании за размяна по света съществува в повече от 76 страни, в които са включени над 7000 курорта (вилни селища), както и много индивидуални имоти, за които няма точна статистика. През изминалата година близо 4.3 млн. туристи са почивали по този принцип. В световен мащаб, индустрията се оценява на $ 1,8 милиарда.

Автор: Ирина Панчева, www.economynews.bg
Свързани ключови думи