теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Погасяваме предсрочно ипотечни кредити без лихва в ЕС


0 гласа918 прочитания

Гражданите ще разполагат със 7 дни за отказ след подписването на договора за кредит, предвижда европейска директива

Предсрочното погасяване на ипотечните кредити за жилища в ЕС занапред ще е без лихва. Това предвижда нова директива за ипотечните кредити, пише в. "Сега".

Тя бе разгледана от Европейския парламент (ЕП) във вторник и се очаква да бъде гласувана в пленарна зала в Страсбург. При тези случаи банките ще получават компенсация, като всяка държава сама ще решава каква да е тя.

Гражданите ще трябва да получават сравнима информация за наличните предложения и да бъдат запознати с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита.

Кредитните условия, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да отчитат перспективите и потенциални рискове. Гражданите ще разполагат със седем дни за обмисляне преди подписването на договора. Освен това ще имат право на отказ в рамките на 7 дни след подписването.

Към проектодирективата, изготвена от ЕК, евродепутатите добавиха нов текст, който посочва, че връщането на обезпечението ще бъде достатъчно за погасяването на задължението, ако кредитополучателят и кредитната институция изрично са включили такава клауза в договора. Когато кредитополучател не е в състояние да изпълнява задълженията си, собствеността трябва да бъде продадена на възможно най-добрата цена и да се улесни изплащането на оставащите погасителни вноски, така че да се защитят потребителите и да се предпазят от поемане на прекалени дългове за дълги периоди, заявяват депутатите.

Вчера документът бе разгледан от Комисията по икономически и парични въпроси и от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към ЕП.

Вчера излезе информацията, че планът на 11-те страни от ЕС да въведат данък върху финансовите транзакции от 2014 г. е незаконен. Това твърдят юристи в доклад. Според тях този налог превишава юрисдикцията на страните за облагане с данъци в рамките на международното обичайно право.

Източник: www.econ.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции

Свързани ключови думи