теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Половината българи не биха инвестирали в акции, ама никога!


1 гласа2125 прочитания

Половината от българите не биха инвестирали в акции или други ценни книжа при никакви условия. Това сочат данните на представително за страната проучване на Института за икономически изследвания на БАН.

Според икономистите българите имат проблем с информираността по отношение на ценните книжа, което води до страх да инвестират на фондовата борса.

90 на сто от хората никога не са притежавали акции от български дружества, сочи изследването.

Българите предпочитат нискорисковите инвестиции, отчитат икономистите на БАН. Най-предпочитан вариант за инвестиции за тях остават недвижимите имоти, следвани от спестяванията в банка и образованието и професионалното обучение на децата, сочи данните от допитването.

В момента повече от 58 % от хората биха инвестирали в недвижимост, 32 % - в банков влог или депозит , а други - 20 % - в образование.

По-малко от 10 % от хората притежават акции или ценни книжа. А голямата част от тях посочват, че са ги придобили по линия на масовата приватизация, като 42 на сто от запитаните твърдят, че никога не са получавали дивидент за акциите си, коментира ръководителят на института Митко Димитров.

Над 69 на сто от анкетираните смятат, че приватизацията в страната е извършена непрозрачно и е довела до бързо и непочтено забогатяване на близки до властта хора.

Въпреки консервативното отношение на българите все повече ще се развиват и инвестициите в пенсионни фондове, смята Димитров.

Автор: Марта Младенова, www.darikfinance.bg
Свързани ключови думи