теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Посредници уреждат банков кредит по мейла. Събират по 20-ина лева такса за молба и се изпаряват


1 гласа8361 прочитания

Автор: Анелия Иванчева, в-к Стандарт

Нагли измамници трупат пачки с обещания за експресни заеми. Десетки са ужилените от новите фараони през последните няколко месеца, научи "Стандарт". Те обаче не могат да се оплачат в полицията, защото мошениците са измислили перфектна схема за действие. Те използват момента, че банките вдигнаха летвата за кредити, и нароиха интернет с обяви "уреждам заем бързо, точно, безотказно". Ловците на наивници вилнеят из сайтовете за малки обяви и светкавично отговарят на всяка заявка "търся заем". Схемата е следната - обещават да издействат заем от банка срещу дребна комисиона от 100 лв. за суми от 3000-5000 лв. Уловката обаче е в т. нар. такса за молба за кредита. След като посредникът и наивникът са се договорили по електронната поща, условието е първо да бъде преведена именно дребната такса. След тази транзакция кореспонденцията бързо прекъсва, а посредникът се изпарява.

"Стандарт" изпробва цялата схема. Публикувахме обява в случайно избран сайт, че лицето Х.Х. - действително име, търси спешно заем от 5000 лв., като оставихме реален мобилен телефон и адрес на електронна поща. На телефона никой не звънна. Писма заприиждаха обаче още същия ден. Избрахме първото получено. В него с подател Violeta Nikolaeva <money012@abv.bg> пишеше следното: "Здравейте, аз имам сериозни контакти в 2 банки и мога да ви помогна да получите кредит, срещу комисиона естествено. Комисионата ми е 100 лв., давате ми я, след като получите заема. Ако имате интерес, ми пишете и ще ви кажа условията."

Отговорихме веднага, като малко позатруднихме нещата, за да откажем евентуално уреждача. Писахме му, че имаме необслужвани кредити в различни банки, и се притеснихме, че той може би няма как да ни уреди. Нищо подобно! Получихме ново, още по-оптимистично писмо от Violeta Nikolaeva: "Не е проблем, че имате стари задължения, имам нужните контакти. Условията са прости, имам контакти в няколко банки, може да ви се отпусне заем до 5000 лв. По банков път ще изпратите 18,60 лв. за молба за заема и да се прегледат документите. Трябват ми само трите ви имена и ЕГН. Месечната лихва е 2,1%, висока е, но това мога да ви предложа. Одобрението става до 2 работни дни и получавате заема." В писмото пак се напомня за 100-те лева комисиони. Съгласяваме се, дори ставаме нахални и питаме не може ли да вземем повече от 5000 лв. Посредникът обаче става по-скромен във "възможностите си". И ни отговаря: "За повече от 5000 лв. не мога да се ангажирам." И пак напомня, че му трябват само имената и ЕГН и ония 18,60 лв. за таксата. Отново обяснява така, между другото: "Както ви писах, това е за молбата таксата, която е задължителна, без молба няма как да ви подам документите."

Примиряваме се със сумата от 5000 лв. и мигновено следва изпращане от отсрещната страна на банкова сметка в една от най-големите банки - име, този път мъжко - Иво Георгиев, и IBAN.

Изпращаме прословутите 18,60 лв. и уведомяваме Виолета Николаева или пък Иво Георгиев за това.

Следва отново любезен отговор: "Щом вече сте изпратили сумата, ще проверя дали са пристигнали и веднага подготвяме документите, имам ви вече данните. До няколко дни ще ви информирам кога точно ще получите заема."

Благодарим радостно, а отсрещната страна на другия ден ни уведомява, че е получила парите: "Да, всичко е наред, дала съм ви вече документите, само чакам резултат всеки момент."

И дотук, това е, моментът продължава вече няколко месеца. Професионалният посредник явно е зает да урежда други, докато по сметката капят оттук-оттам по 18,60 лв. Не последва отговор на нито едно от първо любезните, а после гневни наши писма.