„Като погледна към синьото небе и разцъфналите дръвчета, сърцето ми запява“ – споделяше поетът по душа Щурчо. Дори и Мравката бе обзета от пролетното настроение и ... пролетна енергия – „Да, а и сега е идеалният момент за пролетно почистване – не само на дома, но и за вкарване в ред в личните ни финанси!“

Обичайно с настъпването на пролетта идва и желанието да почистим „натрупаното“ през зимата – било то килограми или безпорядъка в къщи и в гардероба. А защо да не използвате енергията си, за да вкарате в ред и личните си финанси?

Ред в сметките

Ако имате усещането, че  парите ви изтичат през пръстите и не можете да проследите всички плащания, които правите, ако за нищо не света не можете да си спомните къде сте сложили онзи важен банков документ,  е крайно време да сложите ред в сметките си!

Финансови услуги

Направете списък на всички финансови услуги и продукти , които ползвате – разплащателни сметки, дебитни карти, депозити, кредитни карти, застраховки, инвестиции и т.н.
След това намерете и подредете всички документи. Но не спирайте до тук – прегледайте ги, за да видите дали нямате пропуснати вноски или изтекли срокове, например по депозити. Това е важно, защото условията по депозита ви могат да се променят към по-неизгодни за вас, ако не обърнете внимание на условията и сроковете, описани в документите. 

 „Въоръжени“ със систематизираната информация, ще можете да потърсите варианти за оптимизиране, например да предоговорите условия по някои от финансовите услуги, които ползвате.

Битови сметки, данъци и такси

По същия начин подходете и към битови сметки, данъците и таксите, различните абонаменти, например за телефон, интернет и телевизия. Помислете дали не дължите и административни глоби, например за пътни нарушения.  Направете си списък, намерете и подрете всички документи, квитанциии и други, свързани с тези пера.
Проверете дали дължите плащания по тях, изчислете размера им и ги включете в бюджета си. А по отношение на абонаментите – опитайте се да предоговорите условията във ваша полза. Все пак винаги се предлагат нови и нови оферти.

Започни на чисто!

След като направите обстоен преглед на вашите сметки, задължения и разходи, помислете дали можете да увеличите сумата на спестяванията си, като определите процент, който да отделяте ежемесечно за целта. И  също – проучете различните варианти за инвестиционни или други финансови услуги и продукти. Все пак, не е особено печелившо да държите дългосрочните си спестявания в депозити – знаете какви са лихвите, нали?

Ред в дома

Пролетно почистване на гардеробите и на дома  е дейност, от която, дори да не ни се иска, се налага да направим.

Прегледайте и отделете всички ненужни вещи, дрехи, обувки, особено тези, които са добре запазени. Със сигурност има такива, особено ако имате деца – те растат толкова бързо.

А след това решете какво да ги правите. Вариантите са много – да ги дадете на познати, да ги продадете (има лесни за ползване сайтове) или да ги дарите на нуждаещи се. В последния случай проверете за дарителски кампании в сайтовете на неправителствени организации, които се занимават с тази дейност,  например https://timeheroes.org/bg/

А за да се мотивираме допълнително,  е добре да си припомним една житейска мъдрост – „Изчистете старото и ненужното, за да влезе в дома ви ново благоденствие“.


Зa Πpoвидeнт

Πpoвидeнт e e чacт oт International Personal Finance (IPF), вoдeщ мeждyнapoдeн дocтaвчиĸ нa пoтpeбитeлcĸи ĸpeдити c ниcĸи фиĸcиpaни внocĸи и яcни и пpoзpaчни ycлoвия.
Kaтo ĸoмпaния cъc 130 г. oпит в ĸpeдитиpaнeтo, Πpoвидeнт ce pъĸoвoди oт пpинципитe нa oтгoвopнoтo ĸpeдитиpaнe и пpeдocтaвя paзyмни финaнcoви peшeния нa cвoитe нaд 2.8 млн. ĸлиeнти в 13 дъpжaви. Финaнcoвaтa гpaмoтнocт e нeдeлимa чacт oт взeмaнeтo нa инфopмиpaни peшeния, зaтoвa ĸaтo чacт oт пpoгpaмaтa ни зa ĸopпopaтивнa coциaлнa oтгoвopнocт cъздaдoxмe Aĸaдeмия „Ceмeйни финaнcи“.

Πoвeчe зa Πpoвидeнт тyĸ: https://www.provident.bg/

Πoвeчe зa пpoгpaмaтa „Ceмeйни финaнcи“ тyĸ: http://www.semeinifinansi.bg/