теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Птицевъдите могат да разчитат на финансова помощ


0 гласа2002 прочитания

Схемите, по които българските птицевъди могат да получат финансово подпомагане, представи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред участниците в Международната конференция „Птицевъдство 2010". По думите й от 11 октомври до 12 ноември 2010 г. в Областните разплащателни агенции ще се приемат документи на фермери, които искат да получат кредит за закупуване на фураж или фуражни компоненти.

Сумите, които ще се отпускат са 0,50 лева за един бройлер, 2 лева за един брой кокошка - носачка, 4 лева за един брой патица и 4 лева за един брой пуйка. Общият бюджет на тази кредитна линия е 6 млн. лева.

Собствениците на ферми, които не са достигнали тавана от 7500 евро по de minimis могат да получат кредит при 3% лихва. Фермерите, които надхвърлят този таван, ще имат право на кредит на референтен лихвен процент, който към момента е 5,15%.

Другата опция за подпомагане на птицевъдите в страната е временната държавна помощ за подпомагане на земеделските производители. Мярката стартира от днес и ще продължи до 2 ноември. Документите за кандидатстване на земеделските производители ще се подават също в Областните разплащателни агенции, а общата стойност на предоставената помощ за едно стопанство по тази мярка е 15 000 евро.

Ресурсът по тази временна държавна помощ е 3,48 млн. лева, като указанията за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на фонда. Държавна помощ ще се предоставя и за водене на родословни книги и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните.

Автор: Николай Георгиев, Money.bg
Свързани теми