Не ни трябва "Зелена карта" за Съюза и още няколко държави

 Застраховка "Гражданска отговорност“ е валидна във всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство, без да се изисква допълнителна застраховка „Зелена карта“. Това заяви в интервю за сайта Insmarket.bg Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор“.

Европейските граждани могат да пътуват и в Хърватия, Сърбия, Андора, Исландия, Норвегия и Швейцария, които все още не са членки на ЕС, само със сключена застраховка ГО. „Зелената карта” обаче е задължителна за останалите „трети страни”.

Експертът внесе светлина върху практиката на застрахователите да предлагат този тип полица на по-ниска цена за управление в България и на по-висока при излизане в чужбина с издаване на допълнителен сертификат „Зелена карта“ срещу доплащане. Причината е, че в момента компаниите работят в изключително конкурентна среда, която изисква конкурентни премии.

"Един от начините за постигането им е диференциация на тарифите в зависимост от риска. Някои компании предлагат и различни тарифи по ГО за столицата и за провинцията също поради различния риск, който поемат, предлагайки застраховката в натовареното движение в София и в провинцията”, каза Богоев.

Борислав Богоев пое поста зам.-председател на КФН преди три години с мандат до настоящата 2013 г. Като основно постижение за този период той отчита стабилността на застрахователния пазар у нас. По думите му доказателство за тази стабилност е фактът, че в момента няма застраховател, над когото да виси опасността от фалит и от отнемане на лиценз.

Източник: www.econ.bg

Сравнете всички оферти за застраховки