теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Работодателите искат да делят поравно разходите за осигуровки с работниците


0 гласа932 прочитания

С промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, предлага Васил Велев

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. 

За целта, с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът".

Сравнете всички Универсални пенсионни фондове

Така според Велев в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени: 

"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията".

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

Идеята осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници е старо предложение на АИКБ, което организацията се опитва да прокара от години.

Днес работодателите напомниха и за друго свое искане – да не плащат първите три дни за временна неработоспособност, а само един.

Източник: www.investor.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи