теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Расте разликата между лихвите по кредити и депозити за домакинствата


0 гласа1172 прочитания

През последните пет месеца заемите поскъпват, а влоговете поевтиняват

Ножицата между лихвите, на които банките отпускат кредити и тези, на които привличат депозити се продължава да се увеличава. Данните на Българската народна банка (БНБ) показват, че потребителските кредити в лева през септември са били отпускани при средна годишна лихва от 10.21%. В същото време доходността по депозитите на домакинствата в лева е паднала до 0.72%.

В първия случай има нарастване с 0.22 пункта, докато във втория – падане с 12 пункта. Тази тенденция, при която кредити стават все по-скъпи за хората, а депозитите им носят все по-малко доходност, се задържа вече пет поредни месеца, показва статистиката на БНБ.

След началото на кризата в България през 2009 г. банките спряха да си набавят ресурс чрез заеми от своите майки в чужбина и разчитат изцяло на натрупаните депозити, за да отпускат кредити. Данните към септември показват, че депозитната база в българската банкова система не спира да се увеличава. В момента по сметки в търговските банки фирмите и физическите лица държат 77.6 млрд. лв. Отпуснатите кредити са за 50.4 млрд. лв., което означава, че коефициентът на препокриване е 1.54.

За разлика от левовите, потребителските кредити в евро поевтиняват до средно 6.17% през септември. Търсенето на еврови заеми е по-ниско заради необходимостта при всяка вноска да се превалутира. Другата причина е, че банките смятат българската държава за по-рискова, отколкото Еврозоната.

При ипотечното кредитиране, при което освен с надбавката банката покрива риска си и с имот, лихвите падат и в лева (4.74%), и в евро (5.24%).

При бизнеса движенията са разнопосочни. Левовите кредити поевтиняват, а евровите поскъпват. Това е тенденцията както при големите заеми (над 1 млн. евро), но и при малките.

Източник: www.economic.bg

Сравнете всички оферти за срочни депозити