Идеята за катастрофичен пул идва след всяко бедствие и трябва да признаем, че си отива след всяко бедствие. Дали и този път ще стане така, макар че се чуха придложения от страна на застрахователите, както и от страна на правителството, за въвеждане на задължителни застраховки за жилищата. Застраховките на сградите, както и издаването на технически паспорт трябва да са задължителни, това заяви преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По-близо ли сме този път до решение, което би могло да облекчи доста ситуацията при бедствия и аварии, коментар в студиото на "Преди всички" направи Румен Гълъбинов, застрахователен експерт, председател на една инициатива за създаване на Национална програма за управление на катастрофични рискове.

Аз мисля, че въпросът не е дали да има такъв пул, а как да се направи, заяви Гълъбинов. Той разказа за опита на Румъния, където вече трета година има такава програма. Там гражданите правят вноски по 10 евро за 10 000 евро покритие и 20 евро за 20 000 евро покритие, т. е. цените на застраховките са напълно поносими. България е една от малкото страни по света, в които няма такава програма.

Държавата трябва да бъде инициатор на създаването на подобна програма и подобен катастровичен пул, а застрахователите да я подпомагат, подчерта събеседникът. Така ще се избегне съмнението у гражданите за това къде отиват средствата и как се използват. Въпросът за доверието и солидарността е изключително важен при създаването на подобни програми, добави той.

Източник: Insurance.profit.bg