Румъния е на последно място в усвояването на европейските фондове, като е изпреварена и от България. Това бе едно от заключенията от срещата между представители на Конфедерацията на собствениците в индустрията, земеделието, строителството и услугите в Румъния (CONPIROM) с ръководителя на мисията на МВФ в Букурещ Джефри Франкс, предаде Аджерпрес.

Генералният секретар на конфедерацията Михай Ивашку заяви пред Аджерпрес, че разговорите с представителите на МВФ са засегнали главно равнището на безработица, инфлацията, усвояването на еврофондовете и задълженията, натрупани от  държавни компании към бюджета. Конфедерацията е повдигнала въпроса за ниското ниво на усвояване на еврофондове в Румъния, като представителите на МВФ споделят същото мнение.

Предвижданията на конфедерацията за равнището на безработица са по-мрачни от тези на правителството, според което безработицата в Румъния е само 4,8 процента. Според представителите на собствениците в различни отрасли на румънската икономика, реалната безработица е около 7-8 процента. Експертите на МВФ са споделили тези прогнози и са препоръчали на правителството да бъде внимателно при изчисляването на нивото на безработица.

Според конфедерацията на собствениците Румъния има най-висока инфлация в ЕС, е станало ясно на срещата. Предвижданията на румънската централна банка са за инфлация от 5,1 процента през 2011 г., докато бизнес-средите прогнозират  ниво от над шест процента. В края на срещата представителите на МВФ са посочили, че проблемите по усвояването на еврофондовете и дълговете на държавните компании трябва да бъдат приоритет в работата на правителството тази година.

Автор: www.economynews.bg