Над 40% е ръстът на руските туристи през март в сравнение с година по-рано

Затегнатият визов режим заради опитите на България да покрие критериите на Шенген, не са отказали руските туристи да посещават страната ни. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за посещенията на чужди туристи. През март страната ни е посетена от 42.5% повече руски туристи в сравнение с година по-рано. Украинците пък са били с 1/4 повече.

Финансовата криза е отказала голяма част от туристите от бившите съветски републики да почиват в чуждите европейски курорти и те трайно са се насочили към балканските страни. България отчита ръст, въпреки високата цена на визата и далеч по сложната процедура по издаването й в сравнение с Турция, например.

През март страната ни отчита повишен интерес и от страна на граждани, които са жители на държави от ЕС. Увеличението на годишна база е 3.8%, като най-сериозен ръст отбелязват жителите на Финландия и Франция - съответно 11.7 и 10.9%. Намаление на пътуващите се регистрира при литва, Чехия и Малта.
Общото увеличение на посещенията в България през март, в сравнение с същия месец на 2010 г., е 11.3%. Страната ни е била посетена общо от 335 хиляди души.

Националната статистика отбелязва и ръст на българските туристи в чужбина. В сравнение с година по-рано увеличението е с 4.1%, като зад граница са пътували общо 295 хил. души. Наблюдава се ръст на пътуващите до Русия, Гърция, Швейцария и Румъния, а намаление има при пътуванията до Канада, САЩ и Дания.

Автор: www.livebiz.bg