теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Ръст на активите е повишил и приходите на пенсионните дружества


0 гласа453 прочитания

Броят на новите осигурени продължава да намалява

Над 6.8 млрд. лв. са вече активите, управлявани от българските пенсионни фондове, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за миналата година. Повишението им за цялата година е с 20%, като заедно с тях са нараснали приходите и печалбата на дружествата, управляващи парите за втора и трета пенсия. Според справките на КФН и през миналата година много малко са хората, които са започнали за пръв път работа на трудов договор. Техният брой се показва като нови клиенти на универсалните фондове и общо за цялата минала година е по-малко от 94 хил. души. През 2012 г. за пръв път броят им падна под 100 хил. души, а за сравнение – през 2008 г. те са били почти двойно повече.
 
Намалението на хората, започващи работа на трудов договор, може да бъде обяснено и с висока безработица, и с труд в сивия сектор, без плащане на осигуровки. При сегашната осигурителна система това означава, че работещите нелегално хора ще могат да се пенсионират много по-късно след навършване на възраст, а някои изобщо няма да могат. Възможността за получаване на пенсия е комбинация от навършени години и натрупан стаж на трудов договор.

Алтернативи на депозита

Ръстът на активите не е довел до съществени промени в инвестиционните портфейли на фондовете и дори е намалил дела на банковите депозити за сметка на дългови книжа, акциите и дяловете. Главният изпълнителен директор на "ДСК-Родина" Николай Марев коментира пред "Капитал Daily", че тази тенденция е нормална, ако се види доходността на влоговете през последната година. Той обясни, че фондовете предпочитат алтернативни инвестиции в активи с по-висока доходност и аналогичен нисък риск. Преди няколко години представители на пенсионни компании сигнализираха за намаляващите им алтернативи на банковия пазар, след като кредитните рейтинги на някои банки бяха понижени, а с това отпадна и възможността да се влагат пари в тях. И досега проблемът не е решен, а на предложенията на компаниите официален отговор няма.

Малко повече яснота

Николай Марев обясни повишените приходи на дружествата с нарастването на активите и каза, че по принцип е възможно това да доведе и до намаляване на инвестиционните такси, но първо трябва да се уреди със закон фазата на изплащане на пенсии. Това също е сред нерешените проблеми в сектора и досега КФН не е показала активна работа по него. В момента Кодексът за социално осигуряване няма разпоредби как ще става изплащането на пенсии и колко пари ще струва. Дружествата получават част от всяка вноска и процент от общата сума на управляваните пари. Марев коментира, че въпреки ръста на инвестициите в акции едва ли пенсионните фондове ще се върнат скоро на Българската фондова борса. "Вижте какви обеми минават през БФБ, вижте колко е капитализацията и сравнете с активите на фондовете. Нови емисии няма, а е много важна и прозрачността при корпоративното управление", коментира Марев.

По повод идеята укриване на осигуровки в големи размери да се наказва със затвор директорът на "ДСК-Родина" каза, че докато хората не разберат, че укриването е лошо за служителите и за системата като цяло, нещата няма да се оправят. "Явно в България крайните мерки са предпочитани", отбеляза Марев.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи