теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

С 1.6 млрд. евро повече се оказаха чуждите инвестиции за 2015 г.


0 гласа545 прочитания

Постижението е най-доброто след началото на финансовата криза

Преките чужди инвестиции в България за 2015 г. се оказаха с 50% или с 1.6 млрд. лв. повече от обявените преди месец.

Според съобщение на Българската народна банка (БНБ) от 17 февруари 2017 г. показателят възлиза на 1.692 млрд. евро, докато според текущите данни те вече са в размер на 2.53 млрд. евро.

От централната банка не съобщават на какво се дължи солидната разлика в посока увеличение в размер на около 0.8 млрд. евро или към 1.6 млрд. лв.

Така 2015 г. се оказва най-добрата откъм чуждестранни инвестиции у нас от началото на финансовата криза насам.

Резултатът от 2.5 млрд. евро е над два пъти по-добър от постиженията за годините между 2010 г. и 2014 г., става ясно още от статистиката на БНБ. През 2010 г. например чуждите вложения са били 1.17 млрд. евро, през 2011 г. - 1.48 млрд. евро, а през 2014 г. - 1.16 млрд. евро.


През 2016 г. към този момент се регистрира сериозен спад на преките инвестиции, възлизащи на едва 702 млн. евро, но според експертите при последващите ревизии и това число най-вероятно ще претърпи положителна корекция.

"Практиката на ревизия на данните на БНБ е нещо съвсем нормално, защото централната банка спазва статистическите стандарти на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд. Имайте предвид, че данните за преките чуждестранни инвестиции са предимно въз основа на оценка и минават години, докато се публикуват окончателните стойности“, коментира икономистът Димитър Чобанов от УНСС.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) подобна ревизия е очаквана на фона на положителните новини за производството на автомобилни части и за ръстовете в промишлеността като цяло през последните години. Това важи особено за регионите на София и Пловдив, където има развити индустриални зони. "Сигурна съм, че и през 2016 г. ще има корекция на данните, макар да е възможно тя да не бъде в абсолютно същата пропорция“, посочи още Николова.

Според Калоян Стойков от ИПИ промяната е логична предвид методологията на БНБ, която включва 24-месечен период на корекции и допълване на данните след края на отчетния период.

Източник: www.mediapool.bg

Сравнете оферти за бизнес кредити

Свързани ключови думи