теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Седем банки отпускат кредити с облекчение на земеделски стопани


0 гласа1327 прочитания

Одобрени кандидати по три мерки от Програмата за развитие на селските райони ще получат улеснен достъп до кредитиране от няколко банки след като Националният гаранционен фонд сключи договори със седем финансови институции. Това са Българо-американска кредитна банка, Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк и ЦКБ, съобщи сайтът на Министерството на земеделието и храните.

Така стопаните с одобрени проекти по мерките 21 "Модернизиране на земеделските стопанства", 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите" и 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" могат да ползват улеснен достъп до кредити и банкови гаранции.

Лихвите по заемите ще са около 7 на сто, заемите ще са освободени от такси, а заявленията ще се разглеждат за 8-21 дни.

"Със стартирането на Гаранционния фонд ще подпомогнем сектори като плодове и зеленчуци, млади фермери, които искат да се модернизират и малки стопанства, които да излязат на пазара. Така парите наистина ще променят облика на българското земеделие", посочи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки. Гаранционният фонд ще покрива до 80% от кредита, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите, допълват от земеделското министерство.

Фондът гарантира кредити на обща стойност над 700 млн. лв. Гаранциите ще се издават до септември 2015 г., а фермерите ще имат 10-годишен срок, в който да върнат кредитите. Досегашният опит по прилагане на трите мерки е показал, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото им затруднение - да предоставят обезпечения за получаване на кредит.

"С днешното подписване решаваме този основен проблем с осигуряването на собствени финансови ресурси и очаквам огромен интерес от страна на бизнеса", коментира Боянова.

Източник: www.24chasa.bg

Сравнете всички оферти за агро кредити

Свързани теми