теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Седем изненадващи лидера в износа на някои стоки


0 гласа1764 прочитания

Когато чуем „износ на Италия" си представяме паста, зехтин, вино...

Едва ли обаче свързваме Италия с кивито. Него асоциираме по-скоро с Нова Зеландия. Оказва се, обаче, че страната далеч не е най-големият износител на киви.

Всъщност, това е Италия, която изнася 410 млн. тона от плода всяка година, на фона на 360 млн. тона за Нова Зеландия, пише финансовото издание Investopedia.com. От изданието дават и други примери за нетрадиционни за нашите асоциации износи от определени страни.

Ето и кои са те:

Канадска Фета

Гърция е световен лидер по износ на сирене фета. През последните години обаче традиционното гръцко сирене се внася предимно от Северна Америка и в частност Канада. С огромните си ферми и възможности, страната има потенциал да изнася тонове сирене всяка година. Канадската Фета е значително по-евтина от гръцката и популярността й се увеличава в последните години.

Японско уиски

Когато се говори за уиски, в главите на хората се появява асоциация с Шотландия. Въпреки това, страна като Япония повишава износа на висококачествено малцово уиски. През последното десетилетие то става все по-конкурентоспособно на шотландското и бива предпочитано в редица конкурси, където тестовете се правят „на сляпо".

Американски женшен

Женшенът се асоциира с Китай и с китайската народна медицина. Това, което много хора най-вероятно не знаят е, че САЩ е основен износител на женшен, като изнася годишно около 60 тона. Основната част от щатския женшен се отглежда в американския щат Уисконсин.

Етиопски бамбук

Когато си представяме Етиопия, това което първо ще ни се появи като асоциация най-вероятно е пустиня. Към настоящия момент обаче, страната разполага с над един милион хектара земя покрита с бамбукови растения. Страната изнася бамбука предимно като строителен материал.

Френски колекционерски стоки

Франция се свързва с вино и сирене. Всъщност, предметите на изкуството също заемат една не малка част от френския износ. Антики и други подобни предмети, идващи от Франция заемат около 2 млрд. долара от износа на страната към САЩ.

Австралийско камилско месо

За хората по света може да е странно да се яде пържола от кенгуру, но това е изключително популярно в Австралия. Изненадващо страната влиза и в друг странен износ на месо - камилско. Въз основа на темповете на ръст на износ на подобно месо тя може да заеме лидерска позиция в началото на следващата година.

Датски коледни дръвчета

Страната е един от най-големите износители на коледни дръвчета, като изнася между шест и седем милиона броя всяка година.


Автор: Insurance.bg
Свързани теми