теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Селският туризъм в Южен Пирин


0 гласа1789 прочитания

Село Делчево се намира в Южен Пирин, недалеч от град Гоце Делчев. Къщите, между които има и 26 паметници на културата, са разположени амфитеатрално върху стръмния планински склон и почти през целия ден в прозорците им се оглежда яркото южно слънце. Архитектурният стил, в който са построени, и тесните калдаръмени улички, които се вият между тях, напомнят за времето на Българското възраждане.

Върху каменните основи и останките от много стари домове сега са вдигнати нови сгради, но характерните елементи на местния градеж са вплетени така, че старото от 18-19 век и модерното от 21-то столетие да съжителстват съвсем спокойно. С типичните за района каменни плочи е покрита и обновената сграда на кметството.

На гората, чистия въздух, водата, тишината, спокойствието, меката зима и прохладното лято тук се наслаждават през последните години не само петдесетината жители на пиринското селце. Много хора отблизо и далеч са открили в Делчево прекрасно място за почивка и възстановяване. Българи и чужденци са си купили къщи, подготвили са ги и за гости, за да стане селото вече познато име и от туристическата карта на България. Иван Панайотов е кметски наместник на Делчево. Той притежава една от първите къщи за гости тук и е сред пионерите, заели се да превърнат родното си място в курортно селище. Активно т. нар. селски туризъм се развива в Делчево от четири-пет години, разказа Панайотов. Сега къщите за гости са 20, а леглата в тях - 140. Още няколко се строят в момента. Цените според кметския наместник са приемливи - между 20 и 30 лева за нощувка. Атмосферата е идилична, спокойствието - пълно, а условията не отстъпват на модерните хотели.

Отделно има две механи, където може да хапнеш вкусно и да опиташ местни специалитети. Това са Шапковата кръчма и Павловата механа. Пред довършване е още една - на Районната потребителна кооперация. Собственици на къщите за гости и семейните хотели са не само местни хора и българи, но и чужденци. Здраво вече е пуснал корени в Делчево холандецът Вилям Ван дер Берг.
Предприемчивият мъж от Ниската земя е оценил божествената красота на селцето, скътано високо в Пирин. От тук като от тераса пред погледа се разстила целият Неврокопски край с гр. Гоце Делчев по средата и долината на Места, оградени на изток от Родопите. Вилям вече е подготвил четири къщи за гости в Делчево, често в тях отсядат и негови сънародници от Холандия и други страни. Много от надписите и информационните табели, които насочват туристите, пристигнали в селцето, са на гръцки език. Това подсказва какви са и най-честите гости.

След откриването на граничния пункт Илинден - Ексохи, който е само на двайсетина километра, Делчево също влезе в офертите на гръцките туроператори като близка и атрактивна туристическа дестинация.През последните няколко години в селото се "наляха" около пет милиона лева европейски пари по различни проекти и програми, съобщи кметският наместник Иван Панайотов. Половината са инвестирани в рехабилитацията на осемкилометровата отсечка, която свързва Делчево с гр. Гоце Делчев. Сега панорамният път има напълно европейски вид и пътуването нагоре по завоите покрай лозята и гористите баири е приятно. Площадът на Делчево също е обновен за около 245 000 евро по проект за трансгранично сътрудничество, осъществен от община Гоце Делчев в партньорство с македонската община Кратово.

Изграден е също туристически информационен център в сградата на местното училище, закрито през 1982 г. То е ремонтирано и изцяло преустроено. Това също е станало по европейски проект и с европейски средства, а партньорите са от гръцката община Просочани. Освен туристическия център са изградени и няколко екопътеки, които водят до интересни природни и културно-исторически забележителности в района. По едната се стига до м. "Кръста", където на най-високото място е монтиран метален християнски символ с тегло един тон и сто килограма и височина 11 метра. Кръстът е дар от Илия Докузов и други родолюбиви местни хора. Друга екопътека води до параклиса "Св. Константин" в едноименната местност. Той също е нов и предстои освещаването му.

Параклисът бе построен благодарение на огромното желание и неимоверните усилия на жителите на Делчево, разказа кметският наместник. Представете си какво означава това, като имате предвид, че жителите ни са общо 52, а половината са на възраст над 75 години. Всички материали са качени на самар - с магарета и коне, защото мястото е недостъпно. Неврокопският край е известен духовен център на Югозападна България, той винаги е бил и незагасващо огнище на православната вяра. Гордост за хората от Делчево е и местната черква "Света Богородица". Изградена е през 1835 г. и е сред най-старите в района. Храмът също е ремонтиран и обновен. Към всичко уникално и ценно в него от предишните две столетия сега се прибавят нови неща.

Последните дарения са дърворезби за олтара, изобразяващи Христовото Разпятие, Света Богородица и Свети Йоан Кръстител, изработени от родения в Делчево Костадин Белчев. Ветеринарен доктор по професия, но художник и резбар по душа и призвание, той от 35 години живее в Германия. Но за всеки голям празник в Делчево, каквито са зимният празник в чест на Свети Трифон Зарезан и летният фолклорен фестивал за Еньовден, той си идва у дома. Така, обяснява разпалено Белчев, зареждам само за един ден батериите си за шест месеца напред. Това преживяване, по думите му, сякаш го изпълва с атомна енергия, до следващия празник, когато отново ще дойде, за да поведе земляците си като неуморим хороводец. Ветеринарният доктор-художник има вече постоянна експозиция от трийсетина икони в галерията на туристическия център в Делчево. Като иконописец той е поел ангажимента да изографиса и новия параклис на името на Св. Константин.

Неговите землячки - пенсионерките Митра Стаменова и Петра Янчева, споделят, че традициите тук са живи, обичаите се спазват, а това се харесва на всички българи и чужденци, които идват в Делчево. Най-интересно според тях е по празниците, когато стълпотворението е огромно, а колоните от автомобили оформят по завоите надолу километрични опашки. От близо десет година селският туризъм определя посоката на развитие на Делчево, коментира кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Реализирахме няколко проекта по програма ФАР за създаване на подходяща база за посрещане на туристи. Много сериозна е и частната инициатива.

В момента над 15 човека инвестират в малки хотели и ресторанти. Успяхме по оперативна програма "Регионално развитие" да изградим пътя от гр. Гоце Делчев до Делчево. Това е успешен проект за общината, заяви кметът на община Гоце Делчев.

Изградихме туристически център, обновихме част от улиците в стар стил - с калдаръм. Активно подкрепяме и частната инициатива, това е много важно за развитието на туризма, посочи той. В хотели от семеен тип инвестират и чужденци - холандци и германци. Заедно с тях идват и туристи от техните страни, при това целогодишно. Най-много са гостите на Делчево от София и от районите на Драма и Кавала (Гърция), допълни кметът на общината.

Москов е убеден, че Делчево има бъдеще. Затова в селото ще се изградят и допълнителен резервоар за питейна вода, и нова електрическа система, за да няма проблеми през следващите години. Важно е да не изпускаме и възможностите за финансиране на проекти по различни национални и международни програми, свързани с туризма, посочи кметът на общината. В момента подготвяме проект по ОП "Регионално развитие" за нови туристически атракции. Той е свързан също с Делчево и подмяната на водопроводната мрежа, посочи Москов. Разглеждаме туризма в региона като единен продукт, коментира още Москов.

Делчево е част от него заедно с други утвърдили се като туристически дестинации селища и забележителности в съседните общини - Огняново, Лещен, Ковачевица, Хаджидимовският манастир. За създаването на този единен туристически продукт работим заедно с колегите от другите общини, много активен наш партньор е и Съветът по туризъм в гр. Гоце Делчев, заяви Москов. Възможности за развитие на селски туризъм в Гоцеделчевска община според общинския кмет има и в селата Лъжница и Брезница.

Там са съхранени много интересни традиции, които са отпаднали вече от бита на хората в града, но те ни връщат към миналото и ни дават в същото време дух за бъдещето, коментира той. Затова ще възкресяваме старите традиции и обичаи,така ще привличаме и повече туристи, коментира той. Уникални са и ритуалите, и тъканите, и плетивата, и облеклото, и песните, и танците. Това е ценното, с което разполагаме, и не бива да губим, категоричен е Владимир Москов. /БТА/

Автор: www.economynews.bg
Свързани ключови думи