теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Семейни хотели по Черноморието затварят в средата на сезона


2 гласа1224 прочитания

Автор: okolosveta.com

Първите семейни хотели по Южното Черноморие вече започнаха да разпускат персонала си и да затварят в средата на сезона. Засега случаите се броят на пръсти. Но и в хотелите, където има туристи, персоналът се оптимизира, разказа Георги Георгиев - хотелиер и бивш заместник-областен управител на Бургас.
   
По неговите думи в Слънчев бряг има много по-малко чужди туристи отколкото миналата година. По-страшното обаче е, че големите туроператори не са започнали да подписват договорите си за следващото лято. Предни години това е ставало през април, май и юни, каза Георгиев. Според него хората изчакват и не бързат да ангажират и резервират почивките си за 2010-та. Георгиев очаква малък ръст на българи, които ще почиват по наши курорти, от следващата седмица. Но по думите му това няма да промени общата ситуация.
   
С категоричен коментар за състоянието на туризма по Южното Черноморие не се ангажира и председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Според нея сезонът е сложен. Има моменти, когато има много свободни места, а има и моменти, когато заетостта е добра. Тя обаче обясни, че членовете на съюза наблюдават тенденция на увеличаване на българските туристи. Една от причините е уеднаквената цена с тази на големите туроператори, която се предлага на немския, английския и скандинавския пазар.
   
Хотелиерите разчитат на изгодните оферти, за да привлекат българи в курорта. Доколко това ще се окаже успешна стъпка, ще се разбере в края на месеца или в началото на август. Що се отнася до следващия сезон, според Елена Иванова е твърде рано да се правят каквито и да е било прогнози. Тя отбеляза, че вижда по паркингите в Слънчев бряг много български коли и досега не е чула някоя банка да се е сдобила с хотел, каквито информации се появиха. "На банките хотели не им трябват. Ако някой има затруднения при плащане на кредити, банките са комуникативни и може да се постигне някакво споразумение. Един собственик винаги по-добре би управлявал хотела си, отколкото банката", смята Иванова.
   
Няма и нови оферти на пазара за недвижими имоти за продажба на хотели и семейни къщи за гости, коментираха експерти. Те са едни и същи от няколко години. Към тях интерес няма, тъй като са изградени така, че не отговарят на европейските стандарти, обясни Румяна Георгиева, собственик на фирма за недвижими имоти в Бургас "Инфомакс". Според нея от началото на кризата има отлив на интерес към покупката на такъв тип имоти.
   
Според Георгиева тази година сезонът на юг от Бургас доста се е забавил. Една от причините, вероятно, са изборите, смята тя. В Черноморец, Созопол, Приморско и Царево заетостта сега е около 20 процента. Ако някой собственик на къща за гости има кредит, при такава заетост ще е принуден да покачи цената, за да си плаща на банката, коментира Румяна Георгиева. Очакванията на всички по Черноморието са българинът да отиде на море от 1 август.
Свързани теми