теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Силно полугодие за банките


1 гласа710 прочитания

Отчетите на финансовите институции показват рекордни печалби, повече депозити и подобравяне в кредитирането

В навечерието на фаталната дата 13 август, когато БНБ ще обяви колко здрави са банките в България, отчетите на 27-те институции показват силна първа половина на 2016 г. Печалбата е на рекордно високо ниво, депозитите на гражданите растат, леко се подобрява ситуацията в кредитирането. Трендът да се показват обезценки явно е в миналото или защото балансите вече са поизчистени, или защото вече няма стимул да се правят, защото проверките са на числата към края на миналата година. Продължава и разслояването при банките, дошло след кризата с КТБ - големите институции в централи в Западна Европа трупат бизнес, докато малките с местни собственици по-често растат минимално или дори падат.

Рекордна печалба

Печалбата на банките расте до 773 млн. лв. за първите шест месеца на 2016 г., показват данните на Българската народна банка. Този резултат е рекорден за полугодие, който не е постиган никога досега, дори и преди финансовата криза. Той надминава с повече от 50% постигнатото през същия период на миналата година.

Отделно само за юни положителният финансов резултат на банките надхвърли 270 млн. лв. За сравнение - през май той беше 63 млн. лв., тоест банковата система подобрява представянето си над 4 пъти, но това е, защото през май финансовите институции платиха на фонда за гарантиране на влоговете почти 260 млн. лв. Сред основните причини за повишаването на финансовия резултат са по-ниските обезценки на финансовите си активи, които търговските банки са направили през полугодието. Те се свиват с над 20%. Другият основен фактор продължава да бъдат значителното понижение на разходите за лихви.

Традиционно топ 4 на най-големите банки по размер на активите формират Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка и Обединена българска банка. След поглъщането на Алфа банк Юробанк България увеличи активите си с повече от 1/5 от предишното им ниво и измести от 5-ото място в класацията Райфайзенбанк. Новият топ 5 генерира над 2/3 от печалбата на цялата банкова система за полугодието, показват данните. Сред банките, които най-силно увеличават печалбата си, са ПИБ, Инвестбанк и Централна кооперативна банка, т.е. с месни собственици. Като размер най-голям минус отчита "Пиреос".

Повече кредити, по-малко лоши

Макар сумарните данни за полугодието да не показват съживяване при най-важния за икономиката показател - финансирането на фирми, от БНБ отчитат подобрение през последното тримесечие: "Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови предприятия – със 130 млн. лв. Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – жилищните ипотечни кредити (с 58 млн. лв.) и потребителските заеми (със 103 млн. лв.)." Данните от отчетите показват, че за първите шест месеца най-активни при заемането на средства към компаниите са били ДСК и ЦКБ. С най-свити кредитни корпоративни портфейли са гръцките "Пиреос" и "Пощенска" и българската ПИБ, които много вероятно са отписали лоши заеми.

Кредитите, отпуснати на фирми и граждани, които са просрочени – тоест по чието изплащане има забавяне от над 180 дни, наброяват над 7 млрд. лв. В сравнение с миналата година намалява с 11%. Тогава тези задължения в просрочие формираха над 15% от всички отпуснати заеми, докато сега нивото им спада на 13.8%.

Растежът на депозитите се забавя - общият им размер в края на юни е 75.2 млрд. лв., или с 1.5 млрд. лв. (2%) повече спрямо края на първото тримесечие на годината. От централната банка отчитат, че спадат привлечените средства от сектор "държавно управление" и от кредитни институции, но растат спестяванията и на фирми, и на домакинства.

С над 6% растат депозитите на граждани за първите шест месеца на годината, т.е. рекордно ниските лихви засега не водят до отлив на клиенти. В десетката с най-голям ръст по този показател са ДСК и "Пиреос", която обаче преди година преживя гръцката банкова ваканция и отливът на средства тук от 16%. Друга гръцка банка в десетката пък е единствената, в която има лек отлив на спестявания на домакинства - Юробанк ("Пощенска"), но той се очакваше покрай сливането на операциите с купения бизнес на клона на Алфабанк тук.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за срочни депозити