теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

SOFIX изпраща август с най-голяната си месечна загуба за 2019 г.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ едва четири са записали ръстове през миналия месец
0 гласа613 прочитания


Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX се озова на 12-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа през август. Това става ясно от изчисления на Investor.bg на база представянето на регионалните борси.

Родният показател завърши август на ниво от 567,45 пункта, изтривайки 2,28% от стойността си. Това е най-голямата му загуба на месечна база за тази година. За периода януари – август SOFIX се понижава с 4,54%.

Интересен факт е, че въпреки голямата волатилност на щатския пазар през миналия месец Dow Jones и S&P 500 са се понижили съответно с 1,7% и 1,8% на месечна база.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ през август едва четири са записали ръстове. Румънският показател BET е прибавил 2,67%, в Северна Македония MBI 10 е напреднал с 2,08%, сръбският BELEX се е повишил с 1,44%, а водещият измерител на борсата в Русия – с 0,02%.

Борсата в Румъния регистрира ръстове през миналия месец въпреки политическата нестабилност в страната. Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна формацията, нанасяйки удар на премиера Виорика Дънчила. Коалиционният партньор АЛДЕ съобщи, че напуска след тригодишно управление със Социалдемократическата партия на фона на растящите разногласия заради програмата на правителството, политиката и отказа й да приеме преструктуриране на кабинета.

Най-зле през август се представи турския капиталов пазар, като индексът ISE 100 се придвижи в посока надолу с 5,25%. След него се наредиха водещите показатели на борсите в Казахстан и Полша, които отчетоха понижения съответно с 5,12% и 4,91%. 

В Турция, след като основната лихва в страната беше намалена агресивно през юли след смяната на ръководството на банката, се полагат усилия за стимулиране на кредитирането. В същото време до края на годината бюджетният дефицит на Турция се очаква да нарасне до 3,7% от брутния вътрешен продукт – най-големият недостиг от поне 2012 г. насам. Макар приходите от данъци да нарастват със 7,3% през юли, при коригирането им спрямо потребителската инфлация на ниво от 16,7%, те намаляват за единадесети пореден месец. Това е и най-дългата такава серия от 10 г. насам.

Източник: www.investor.bg


Свързани ключови думи