теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Столична община пусна калкулатор за изчисляване на данъка на колите за 2019 г.


0 гласа761 прочитания

В него е заложена новата формула за формиране на налога, валиден от догодина, която включва екологичен компонент

Столична община пусна калкулатор за изчисляване на данъка на моторните превозни средства, регистрирани на територията на общината, за 2019 г. В него е заложена новата формула за формиране на налога, валиден от догодина.

Тя включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата (евро категория).

Иначе, средно с 10-30% ще се повиши данъкът на старите коли със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3. Това засяга 2,4 млн. коли, но трябва да отбележим, че по принцип тези автомобили плащат годишно между 20 и 50 лв. на общинската хазна. За старите коли с категория Евро 4 - където именно попадат "мръсните" дизели „нов внос“, има възможност данъкът да се намали с 20%.

Намерете най-добрата оферта за автомобилни застраховки

За по-мощните автомобили налогът пак остава по-висок, но в сравнение с досегашния ще има намаление от около 10-20% на най-екологичните автомобили от категория ЕВРО 6. Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

В калкулатора са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси. Припомняме, че повечето градоначалници обещаха, че през 2019 г. няма да се възползват от максималните вариации на ставките и на повечето места данъците за колите ще се изчисляват на база минимални позволени ставки, както е и в момента. Калкулаторът е достъпен и на страницата на Столичната община в раздел „Справка за задължения и плащания“.

Източник: www.investor.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи