теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Сърби и руснаци крепят българския туризъм


0 гласа1983 прочитания

Българите пътуват в чужбина предимно със служебна цел

Сърбите и руснаците продължават да са основните туристи, които посещават България и извън активния сезон. Това става ясно от данните на Националния статистически институт. През април в страната ни са влезли с 31.7% повече граждани на Сърбия в сравнение с година по-рано. Руските граждани са с 29.3%. На трето място са жителите на Украйна с 16.2% ръст.

Най-много граждани, преминали през България продължават да са от Турция, но в по-голямата си част са транзитно преминаващи.

Статистика на НСИ показва, че все по-малко жители на ЕС избират България като дестинация. Общият им брой намалява с 0.3% на годишна база, като през април страната ни е посетена от 177 хил. граждани на европейски страни. Най-голям е спадът при посещенията от Малта и Дания, съответно с 84.4 и 28.3%. Увеличение е отчетено на посещенията от Австрия - с 20.9%, Франция - с 20.9% и Португалия - с 18.0%.
За разлика от жителите на ЕС статистиката отчита леко засилване на пътуванията на български граждани зад граница. През април 2011 г. страната ни са напуснали официално общо 345 хил. души, което е с 1.4% повече в сравнение с април 2010 г. Увеличение на пътуванията е регистрирано към: Франция - с 25.8%, Румъния - с 25.6%, Унгария - с 22.9%, Малта - със 17.2% и Словения - с 16.6 Драстично намаляват пътуванията към Норвегия и Канада. Най-често българите пътуват в чужбина със служебна цел.

Автор: www.livebiz.bg