теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Съвети за пътуване: Как да пестим по време на път?


0 гласа706 прочитания

Платена публикация

Интернет е пълен с добри съвети за пътуване, но рядко се обръща внимание на пестенето по време на път. И не, нямаме предвид да пестим от удоволствията, които почивката ни предлага, а да пестим от неизбежните трансакции. Revolut е създаден от пътешественици, които са наясно с паричните предизвикателства зад граница. По-долу ще намериш първата част от списък с най-добрите съвети за пътуване, които ще ти помогнат да извлечеш максимума от парите си, когато си в чужбина.

1. Никога не обменяй валута, преди да тръгнеш или когато си на летището

Тази често срещана грешка от години гори дупка в джобовете на пътуващите. Ако обмениш парите си в местна банка преди пътуване, ще платиш комисионна по междубанковия обменен курс. Ако избереш бюро за обмен на валути (exchange bureau), в крайна сметка ще платиш комисионна върху кофти валутен курс. Също така, не е добра идея и да обменяш пари на летището. Това са местата, където ще намериш най-лошите валутни курсове и най-скъпите комисионни.

"винаги избирайте плащане в местна валута, а не във валутата на картата"

Добре, ами ако имаш нужда от пари? Знаем, че в някои региони може да се наложи да разполагаш с пари в брой. Има решение и за това. Просто отиди на банкомат, когато пристигнеш на желаното място, и изтегли достатъчно пари, за да покрият цялото пътуване. Ако направиш тегленията на парче, а не накуп, ще да платиш много такси вместо само една. Или, още по-добре, избери карта, която няма такси за теглене от банкомат в чужбина. 

2. Винаги избирай плащане и теглене на пари в местна валута 

Едно нещо, което трябва да знаеш, докато си в чужбина, е винаги да избираш плащане в местна валута, а не във валутата на картата. Същото важи и когато теглиш пари от банкомат. Като избягваш обменния курс, прилаган от чуждестранната банка, ще спестиш пари - понякога повече, отколкото предполагаш!

3. Придържай се към бюджета

Почивките са сред случаите, където често парите потъват като при първи петък след получена заплата. Позната история на всички ни. Понеже неограничените бюджети по време на ваканция не са реалистично предложение за повечето, съветваме те да намериш удобен начин за следене на разходите си. Лист и химикалка рядко са най-добрият вариант, но пък има приложения, които дават мигновени нотификации за харчовете от твоя акаунт. Навременната информацията е ключова предпоставка за доброто управление на личните финанси. Особено когато сме на плажа. 

Такова приложение е Revolut. То работи на принципа на физическа карта, която е свързана с приложение на телефона. По този начин винаги имаш актуална информация къде, какво се случва с парите ти, без да се притесняваш. С Revolut също така можеш да теглиш от местни и чуждестранни банкомати без такси, а пък приложението отделно дава сигурност, тъй като във всеки един момент можете да замразите картата от самата апликация в рамките на секунди, ако сте я загубили. Ако пък я намериш, не се налага да съкращаваш ваканцията си с разговори по телефона с банки, за да размразиш картата - става отново за секунди от самото приложение. 

Стандартните карти на Revolut са напълно безплатни (без месечни и годишни такси) и позволяват да теглиш без никакви такси до 200 евро (или валутния еквивалент) на месец. Ако пък сметнеш, че това не е достатъчно, винаги може да избереш Premium или Metal, за които лимитите са съответно 400 и 600 евро. Те имат и други бонуси. 

Ето оттук може да изтеглиш приложението и да поръчаш своята безплатна Revolut карта в рамките на минута. 

Това са съветите за тази седмица. Ще продължим и по-натам, а междувременно желаем приятни и изгодни почивки! 
Свързани ключови думи