Според данните през изминалата година икономиката на страната е нараснала с 3,6%, като през тази очакванията са за 3,8%

През тази година България ще се радва на стабилен икономически ръст, въпреки че през следващите две години той се очаква да се забави, прогнозират от Световната банка в актуалния си доклад за перспективите пред глобалната икономика.

Според данните през изминалата година икономиката на страната е нараснала с 3,6%, като през тази очакванията са за 3,8%. През следващите 2019 г. и 2020 г. прогнозите са за завръщане към стойностите от 3,6%. Това сочи лека низходяща корекция спрямо предишния доклад от януари, когато очакванията на институцията бяха за ръст от 3,9% и 4,0% за тази и следващата година съответно, както и за 3,9% през 2020 г. Световната банка отбелязва още, че се наблюдава увеличение и на инфлационните очаквания за страната ни, както и за някои други държави от Централна и Източна Европа като Хърватия, Унгария, Полша и Румъния. В същото време на повечето останали места в региона тя ще се задържи близо до поставените цели.

За региона на Европа и Централна Азия от институцията предвиждат сходна тенденция - ревизиран във възходяща посока икономически ръст от 3,2% за 2018 г. и леко понижение до 3,1% през 2019 г. Умереното възстановяване сред страните износителки на стоки отчасти е компенсирано от забавяне сред вносителките.

Източник: econ.bg