теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Три снимки ще документират годишните технически прегледи


0 гласа1955 прочитания

Три снимки – в началото, средата и края на техническата проверка, ще документират годишните прегледи на автомобилите, съобщи изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков в „Тази сутрин” на БТВ.

Той допълни, че видеонаблюдението ще бъде в реално време, а фокусът ще попада върху местата с констатирани до момента нарушения или тези, за които има подаден сигнал, че извършват нередности.

Ще бъде въведено и персонализиране на отговорността, за да се следи коя част от автомобила реално е била проверена.

С тази част ще се занимава специално звено за мониторинг и превенция, а идеята е да се пресече практиката на нереалните прегледи. Очаква се практиката да бъде въведена до края на годината.

Преминаването към дигитални тахографи би решило този проблем, смята Валентин Божков. Другите хитрини за спазване на разписанията ще бъдат пресечени с проверка на маршрутните разписания. „Ако има отклонения от скоростите, превозвачите ще бъдат обходени от администрациите”, обеща той.

По-строгият контрол ще бъде осъществен и с въвеждането на минимални интервали на движение между различните спирки, за да се избегне преследването на превозвачите.

Шефът на ДАИ призова пътниците, станали жертва на нарушения, да сигнализират незабавно на телефон 940 9 400. Единственото условие е да не действат анонимно, защото така подадената информация от тях няма да бъде проверена.

Ако бъдат установени нарушения, като превишен общ брой на позволените пътници, санкции ще бъдат налагани по Закона за движение по пътищата.

Божков посочи, че след тежката катастрофа е била създадена работна група с цел да се предложат мерки за повишаване на сигурността по инициатива на транспортния министър Ивайло Божков. Сред основните идеи са въвеждането на предпътни медицински и технически прегледи.

Според него всяка фирма трябва да разполага с медицинско лице, което да удостовери годността на водача да изпълнява конкретния превоз. Промените в наредбата ще бъдат въведени максимално до месец, обеща директорът на „Автомобилна администрация”.

Автор: Insurance.bg