Половината българи, които се качват зимата в планината, са без застраховки, каза  Христо Велков от Планинската спасителна служба( ПСС), цитиран от в. Монитор. В този случай когато се наложи да бъдат спасявани, това се прави на вересия, тъй като туристите отказват да си платят услугата, коментира още Велков.

По-кратките спасителни акции струват обикновено към 540 лв. Обичайна практика е извадените от преспите туристи да дават само 25-30 лв., колкото е годишната планинска здравна застраховка. Някои от туристите дори вдигат скандали на спасителите, разказват от ПСС.

Чуждестранните туристи от съседните балкански страни също не са застраховани за разлика от останалите чужди туристи.

Не става дума за печалба, а просто да можем да си плащаме бензина и другите разходи, коментира председателят на Български червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

В момента БЧК се е договорил с фирма „Бороспорт" планинската застраховка да влиза задължително в картата за лифтовете в Боровец. Но в другите зимни курорти все още има нерешени проблеми.

БЧК е подготвил проект за промени в Наредбата за планинското спасяване. Според тях туристите още на границата трябва да бъдат застраховани за евентуални инциденти в планината.

Според Григоров държавата също трябва да поеме повече ангажименти към планинските спасители. В момента тя покрива едва 20% от техните разходи. Ако държавата не може да помогне с пари, поне да осигури подходящата нормативна уредба, предлага председателят на БЧК. Например попълнените картони след спасителни акции на хора без застраховка да се изпращат на НОИ, които да имат грижа за покриване на разходите.

Годишната застраховка струва 25 лв. и покрива разходи до 1000 лв. Застраховката дава сигурност при нещастни случаи и през зимата, и през лятото, припомни Григоров.

Автор: www.touristmedia.info