теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

В евтините курорти еднодневните карти за ски са от 10 до 25 лв


0 гласа976 прочитания

В България все още има зимни курорти, които предлагат добри условия за каране на ски на ниски цени. Това са Беклемето, Узана, Връх Ком, Мальовица, Рилски езера, Паничище, Пършевица, Хижа Чумерна, Семково, съобщават от Българската национална асоциация на потребителите (БНАП) в разпространена до медиите информация.

Еднодневните карти за използване на пистите и съоръженията струват между 10 и 25 лева. Пистите са по-къси, отколкото в популярните курорти Банско, Боровец, Пампорово и др., но тази година се очаква, освен туристи с по-скромни възможности, към малките курорти да се ориентират и онези, които искат да спестят пари в кризата.

Eто и цените за еднодневна карта в евтините курорти:
Курорт Карта 1 ден ½ ден
Беклемето 12 7
Узана 15/8/3 -
Връх Ком 10
Мальовица 25 15
Рилски езера 10/8 7
Паничище 15 -
Пършевица 20 15
Хижа Чумерна 12
Семково 10 -

А ето за сравнение и в скъпите курорти:

Курорт Карта 1 ден ½ ден
Банско 50 37
Боровец 55/35 20/18
Витоша 35 20
Пампорово 50 37
Добринище 24 -
Чепеларе 38 25

Проучването на БНАП беше проведено като част от проекта на Европейския потребителски център - България, който подготви актуална информация за условията и цените на всички ски курорти в Европа преди началото на активния зимен сезон.

Тенденциите, които се очертаха при анализа на българските зимните курорти за сезон 2009-2010 г., са следните:
- Значително се е увеличил броят на съоръженията за изкуствен сняг, което гарантира, че сезонът ще е по-продължителен и няма да има отмяна на резервации заради липсата на сняг.
- Въпреки че най-популярните курорти като Банско, Пампорово и Боровец още не дават актуална информация за цените, не се очаква те да са по-високи  от предходния сезон.
- Повечето курорти предлагат отстъпки (10-15%) от цените на картите при наемане на ски екипировка.

БНАП предупреждава, че е желателно цената на картата за ползване на  съоръженията да включва и планинска застраховка, която покрива рисковете при нараняване или изгубване в планината. Курортите, които включват такава застраховка в цената на картата, засега са Банско, Боровец, Витоша, Добринище и Пампорово. Планинската застраховка излиза около 15 лева, но при инцидент от нея се покриват всички разходи (за издирване, първа медицинска помощ, акции за спасяване от лавина и др.), които по принцип са доста високи.

От Европейския потребителски център - България напомнят, че във всяка държава, член на ЕС има потребителски центрове, към които българите, отишли на почивка в чужбина, могат да се обръщат за безплатна консултация и помощ, в случай, че имат проблеми с търговци.

Източник: Money.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи