Експерти се обявиха против забраната за сключване на "Гражданска отговорност" онлайн

Застрахователите настояват за отмяна на забраната за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" онлайн. Това стана ясно по време на публично обсъждане на новия застрахователен кодекс в хотел Маринела, на което бяха засегнати предизвикателствата пред уредбата на застрахователната дейност у нас. Участие взеха водещи експерти в областта на застраховането, представители на застрахователни компании, преподаватели. Настоящият състав на Комисията за финансов надзор обаче не се включи активно в дебатите. Конференцията бе открита от Мартин Димитров, член на Комисията по икономическа политика и туризъм. Той призова за активен дебат, тъй като напоследък процедурите по консултации у нас се провеждат частично или набързо и това не ги прави достатъчно ефективни.  

Още в началото бяха маркирани някои основни проблеми, които предстои да бъдат внесени за обсъждане в комисията. Най-силни дискусии обаче провокира забраната за сключване на "Гражданска отговорност" онлайн, което според експерти ни връща години назад и противоречи с Националната програма за технологично развитие на бизнеса. Освен че би улеснило потребителите, това би спестило и доста финансови средства, които биха могли да остават в резервите на застрахователните компании. От няколко месеца активно се говори и за поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност", като предположенията варират от 5-6% до 30-35 %. Повечето застрахователи се обявиха около идеята за леко поскъпване поради вдигането на лимита на отговорност. Той нараства 5 пъти - от 2 млн. лв. на 10 млн. лв., като ще засегне и презастрахователните премии, което допълнително ще натовари застрахователите. 

Добрата новина е, че сертификатът "Зелена карта" вече ще се издава безплатно заедно с полицата за "Гражданска отговорност" и на застрахователя ще бъде забранено да изисква допълнителна премия от застрахованите лица.

На обсъждане бяха подложени и спецификите на дейността на застрахователните компании. Борислав Богоев, бивш зам.-председател на КФН, призова за премахване на правомощията на зам.-председателя да извършва преизчисляване на резервите и да дава оценка дали един актив е годен или не. Според него когато подобно нещо се остави в ръцете на един човек, той би могъл да доведе до фалит една застрахователна компания много бързо. 

Доц. Станислав Димитров, преподавател във ВУЗФ, постави въпроса за застрахователните агенти -физически лица, у нас. По думите му за последните четири години броят им е намалял със 70 %. Той посочи, че освен кризата, причина за това е статутът на агентите като самоосигуряващи се лица. Така те трябва да плащат по 108 лв. месечно и 1300 лв. годишно, без значение какви доходи получават. Димитров предложи агентите да минат на граждански договори, като така ще могат да спестят до 80 % от разходите си. Предложението обаче срещна и неодобрение, тъй като според експерти професията застрахователен агент изисква квалификация и тя трябва да остане в списъка със свободни професии. 

Източник: www.economic.bg

Сравнете всички оферти за застраховки