теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Вирусът на инфлацията донесе златна треска


0 гласа784 прочитания

След като президентът на ЕЦБ Жан – Клод Трише реши в четвъртък да вдигне лихвите за рефинансиране с четвърт процентен пункт, златото и среброто за момент поевтиняха. Но силните души на централния банкер излекуваха пазарите от златната треска само временно: среброто за пръв път от 1980 г. се търгува над 40 долара за тройунция, а златото постави нов номинален рекорд с ниво над 1474 долара.

Поскъпването на благородните метали е явен знак за инфлационни притеснения – коментира Financial Times. Но за актуалните прогнози среброто да надхвърли 50 долара, а златото 1500 долара, роля играе не само инфлацията. Парадоксално, но този път не недостигът, а излишъкът на злато и сребро вдига нагоре цените.

Анализатор на пазара на благородни метали коментира: в момента и за злато, и за сребро има излишно предлагане. Търсенето е на добро ниво, особено промишленото търсене на сребро. Но това търсене не е достатъчно, за да поеме цялото предлагано количество. Остатъкът се прехвърля на инвеститорското търсене. А инвеститорите искат да трупат запаси.

По-малките инвеститори в момента предпочитат не да купуват физическо злато, а дялове в ETF – фондове, които инвестират в даден ресурс. В момента ETF ускорено купуват злато, като само в четвъртък са придобили 19.9 тона – най-значително еднодневно количество от края на януари насам. В същия ден е купено и 42 тона сребро, до рекордните 15 554 тона.

Според статистиката на Dow Jones, в началото на отминаващата седмица в ETF, инвестиращи в злато, са се съдържали 6.124 млн. тройунции, което се равнява на 190.477 тона.

Интересът на инвеститорите към златото се дължи на ред фактори, сред тях не на последно място геополитическите. Януари беше слаб месец за пазара на злато, цените се покачиха по-чувствително през февруари, когато правитлествата в Египет и Тунис бяха свалени и инвеститорите масово потърсиха „сигурни пристанища“.

По време на финансовата криза инвеститорите засилиха преференциите си към материални инвестиции. Според пазарните анализатори, сега не е същото – няма я паниката. Но в петък, при изгледа правителството във Вашингтон да мине на аварийни двигатели, купувачите на сигурност отново се активизираха.

Характерно е, че инвеститори на дребно в много страни, включително САЩ, търсят сребърни монети. Миналия месец в щата Юта беше приет закон, признаващ златните и сребърните монети, емитирани в САЩ, като законно платежно средство. Редица щати смятат да последват този пример, в отговор на безпрецедентно хлабавата политика на Федералния резерв.

И затова инвеститорите са се настроили за злато по 1500 долара и сребро за 50 долара тройунцията: охлабената монетарна политика в САЩ води до поевтиняване на долара. Търговските стоки, включително и благородните метали, се търгуват в долари. По-евтиния долар почти автоматично води до покачване на цените на суровините. „Златните бръмбари“ спекулират също и с QE3, евентуален трети рунд на количествените улеснения на ФЕД, след като настоящата програма изтече през юни.

Тук очевидно е скрит и риск от разочарование за златните пазари и натискът нагоре в цената на златото е по-скоро краткосрочен. Ако след приключването на количествените улеснения не последва нова акция на ФЕД, графиката на цената на златото може да се препъне.

Но други анализатори казват – затягането на монетарната политка в САЩ, ако има такова, е малък фактор по сравнение с инфлационното въздействие от скачащите цени на петрола и храните, които вече направиха отрицателни реалните лихви в САЩ /т.е. номиналните лихви минус инфлацията/. Негативните реални лихви са проблем не само за САЩ, а и в Китай, където търсенето на злато е много силно напоследък.

Депозитите носят някакви лихви – а златото не. Но в сегашната инфлационна среда цената да се държи злато /пропуснатите лихви по депозити/ на практика е нулева, обяснява специалист в Standard Bank.

Водещ анализатор на Goldman Sachs коментира: върхът в цената на златото ще достигнем чак тогава, когато рискът от държавен фалит е вече зад нас и видим успешно излизане от стимулите, приложени през последните няколко години. Според Джефри Кюри, до края на годината цената на златото ще достигне 1625 долара за тройунция.

По отношение на среброто експертите не са толкова убедени: движенията на цената на белия метал бяха толкова драматични в последните дни, че не може да се изключи вероятността от внезапна сериозна корекция. Ако от мините продължи да излиза много сребро – това е парадокса – цената му ще се задържи висока. Заедно с това, в този случай цената на среброто става по-уязвима за корекции.

Автор: www.darikfinance.bg
Свързани ключови думи