теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Visa и Mastercard намаляват таксите при ползване на чуждестранни карти в ЕС


0 гласа697 прочитания

Картовите оператори отстъпват в дългогодишната антитръст война с Брюксел

Mastercard и Visa ще намалят таксите върху покупките, извършени в рамките на ЕС, направени с кредитни и дебитни карти, издадени извън съюза. Картовите оператори се надяват, че чрез това споразумение ще успеят да приключат дългогодишната си антитръстова война с Европейската комисия, съобщава Financial Times.

Търговците на дребно ще бъдат таксувани средно с по 40% по-малко за покупки, направени в Европейската икономическа зона, използвайки кредитни и дебитни карти Mastercard, Maestro, Visa, Visa Eectron и V-PAY, издадени в страни извън нея.

Намерете най-добрата оферта за кредитна карта

Таксата, която предизвика недоволство у търговците, е т.нар. за обмен, която двете компании използват за покриване на разходите за измама, сигурност и обработка. Тя е сумата, която се плаща от сметката на търговеца към сметката на картовия оператор.

Предстоящите промени

Според споразумението от началото на седмицата таксата за покупки в магазините ще спадне до 0.2% от стойността на транзакцията за дебитни карти и до 0.3% за кредитни.

За онлайн поръчките, където картата не се представя физически, таксите ще спаднат до 1.15% от стойността на транзакцията за дебитни карти и до 1.5% за кредитни. По-високите такси отразяват по-големия риск от измами, сложността на процеса и добавената стойност на картовите плащания за световната електронна търговия, включвайки към нея и конкурентите на Visa и Mastercard - PayPal и Alipay.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че обвързващите обещания ще "намалят разходите на търговците" и ще предложат "по-ниски цени за търговците в Европа, така че да развиват бизнес в полза на всички потребители".

Новите такси на картовите оператори ще влязат в сила от 10 октомври. Ако Visa и Mastercard не изпълнят поетите ангажименти, могат да бъдат глобени с до 10% от общия им оборот.

"Изиграхме главна роля за постигането на най-добър резултат за всички страни", коментираха от Visa. От своя страна Mastercard заявиха, че "затварянето на тази страница е важна стъпка за компанията.".

Как започна войната

ЕС започна да разследва двете компании преди повече от десетилетие с фокус към европейските карти. Разследванията на двата оператора бяха отделни и докато Visa търсеше решение на проблема чрез серия от споразумения, Mastercard избра да се бори.

Намерете най-добрата оферта за кредитна карта

През 2007 г. Европейската комисия разпореди на Mastercard да намали таксите си за трансгранични покупки, направени с издадени в ЕС карти, защото по този начин нарушава правилата за конкурентоспособност и увеличава разходите на търговците за опериране с постерминали.

Две години по-късно Mastercard намали таксите на тези покупки с 0.2% от сумата на транзакцията за дебитни карти и с 0.3% за кредитни. Малко след това Visa последва примера, а от 2015 г. регламентът на ЕС относно обменните такси за платежни операции направи тези прагове правно обвързани.

Разпоредбата на ЕК от 2007 г. предостави основание за иск на стойност 14 млрд. паунда срещу Mastercard в съдилищата на Обединеното кралство, подаден от над 46 млн. британски граждани. Това е и първата масово подадена по новия режим жалба, вследствие на която беше въведен Закон за правата на потребителите.

През януари тази година Маргрете Вестегер наложи глоба от 570 млн. евро на Mastercard за ограничаване на възможностите на търговците на дребно да пазаруват извън рамките на ЕС с цел въвеждане на по-ниски обменни такси.

Източник: www.capital.bg
Свързани ключови думи