теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Всички против закона за потребителите


0 гласа1771 прочитания

Промените в Закона за защита на потребителите, които парламенът прие на първо четене преди дни, не се харесаха дори на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която трябва да ги изпълнява. В понеделник срещу тях изригнаха и кабеларките.

С промените се въвеждат нови регулации при сключването на договори от разстояние. Освен това договори с кабелни оператори ще може да се прекратяват без неустойки, ако някоя телевизия отпадне от програмата им, а потребителят не е съгласен. За това нарушение глобата ще е 5000 лева.

Според КЗП разпоредбите трябва да бъдат записани в специализирани закони. Освен това няма да бъдат ефективни, ако глобите за нарушителите не бъдат увеличени.
Сега действащите санкции от максимум 15 000 лв. нямат възпиращо действие, особено за големите компании нарушители, твърдят от КЗП.

“Как търговец с печалба от милиони левове ще се възпре от тази санкция”, попита риторично пред “Труд” членът на комисията Александър Масларски. Според него глобите трябва да са процент от приходите на дружествата. По този начин се определят в момента санкциите за нарушаване на антимонополното законодателство.

С промените се прави опит да се ограничи и сключването на договори по телефона. Те ще влизат в сила, ако клиентът потвърди съгласието си писмено или на друг траен носител. Санкцията тук е от 1000 до 3000 лв. Промените преповтарят и текст от Закона за електронните съобщения, според който след изтичането на срочните договори с мобилните оператори, те стават безсрочни и могат да се прекратяват по всяко време.
Измененията са записани в три законопроекта, внесени от депутати от ГЕРБ, БСП и “Синята коалиция” и обединени в едно.

“И трите проекта се водят от добрата цел да подобрят защитата на потребителите. Но ние и в момента можем да санкционираме за тези нарушения, само че глобите нямат възпиращо действие”, коментира Масларски. Другият проблем бил, че КЗП не може ефективно да събира глобите без промяна в Административнопроцесуалния кодекс. “Издирваме длъжниците с полиция, чрез кметовете и накрая прекратяваме производствата, защото не можем да ги намерим”, каза Масларски.

“Защо досега от комисията не дадоха предложенията си? 3000 лв. за договор от разстояние не е малка глоба”, каза в отговор депутатът Иван Вълков от ГЕРБ, вносител на част от промените в закона.

Източник: www.trud.bg

Сравнете всички оферти за Интернет, Телевизия и Телефон

Свързани ключови думи