теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Всичко край морето поскъпва с 20% това лято


0 гласа1418 прочитания

Държавата се отказа от идеята да категоризира плажовете

Всички услуги и стоки, които се продават по българските морски плажове, ще поскъпнат с 20% през летния туристически сезон. Това предупредиха концесионери по време на дискусия за промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Причина за поскъпването е писмо на финансовия министър Симеон Дянков, който преди няколко месеца предупредил концесионерите, че от началото на тази година върху концесионните плащания ще се начислява 20% ДДС. Според концесионерите обяснението е било, че досегашната 20-годишна практика е била незаконна и този вид плащания трябва да се облагат с ДДС.

„За нас единствената възможност да избием разходите си, е да печелим от търговските площи на плажа. Сега от това ще пострадат потребителите, защото при свободен достъп до плажа, ще трябва да увеличим цените за ползване на чадъри, на шезлонги и да увеличим цените на храната и напитките, които се предлагат", каза Иво Стефанов от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Концесионерите се възмущават и от подготвяното намаление на 30% на площите от плажа, в които могат да се разполагат преместваеми търговски обекти. Сега повечето договори, сключвани последните години, позволяват търговските площи да заемат до 50% от територията на плажната ивица. Според концесионерите това също стеснява възможностите им за печалба, а освен това било нарушение на вече сключения договор, за който в повечето случаи те са се явявали на конкурс. Зам.-регионалният министър Екатерина Захариева обаче успокои присъстващите, че ограничението от 30% няма да важи със задна дата и ще залегне само в концесионните договори, които ще се сключват тепърва.

Регионалното министерство се е отказало от идеята си да дели плажовете на категории. В концепцията за промени в закона, изготвена есента на м.г., бе залегнало правилото, че морските плажове ще се категоризират в зависимост от това дали са към курорти или са градски и изискванията към концесионерите им ще са различни. Зам.-министър Захариева призна, че идеята е отпаднала заради обществения отзвук – първоначалните коментари бяха, че така се позволява на някои затворени комплекси да си оградят плажовете или да обособяват зони в тях в зависимост от клиентите си.

„Идеята ни беше да направим морските плажове различни за различните видове туристи. Щяхме да разделим плажовете на общински и извън общински, на плажове към балнеокурорти и т.нат.", призна шефът на дирекция „Концесии" към МРРБ Милен Топалов.

Автор: www.livebiz.bg
Свързани ключови думи