теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Втора криптовалута надвиши пазарна капитализация от 100 млрд. долара


0 гласа640 прочитания

Без съмнение биткойнът остава криптовалутата с най-голяма пазарна капитализация в света. Според сайта за предоставяне на данни Coinmarketcap общата капитализация на биткойна вече надвишава 254 млрд. долара. Това е доста по-висока стойност от тази на другите дигитални валути.

За първи път обаче втора криптовалута успява да премине през психологически важната граница от 100 млрд. долара по капитализация. И не става дума за етера – най-големият до скоро конкурент на биткойна, който в продължение на месеци държеше второто място по капитализация.

Сега етерът е изпреварен от криптовалутата рипъл след нейния силен ръст от над 1000% през декември. Това е първата дигитална валута след биткойна, която минава границата от 100 млрд. долара и има капитализация от около 106 млрд. долара.

Рипъл е валутата на Ripple Protocol – по-широка категория за глобална борса с отворен код. Тя вече се използва от банки като Santander, Bank of America Merrill Lynch, UBS и RBC. Валутата решава различен проблем от биткойна, позволявайки да се уреждат плащания между различни валути и дори различни системи за плащания.

Задълженията се записват в обществен регистър. Той се съхранява на всички компютри на мрежата на рипъл. Парите се трансферират само ако двама участници отчетат достатъчно доверие един към друг.
Ако участниците не си вярват достатъчно, мрежата се опитва да създаде доверие. Така плащанията пълзят „to ripple“ през цялата мрежа.

Като цяло има 100 млрд. рипъла, от които 55 млрд. могат да се разпределят сред ползвателите на мрежата. Създателите притежават 20 млрд. рипъла, други 25 млрд. рипъла са собственост на дружеството Ripple Labs, което си е поставило за цел да администрира валутата. Сред инвеститорите са Google и бившият германски политик Карл-Теодор цу Гутенберг.

В момента един рипъл струва около 2,22 долара, докато в началото на годината цената му беше 0,006 долара. През миналата година стойността набъбна цели 34 хил. на сто, изчислява специализираният сайт T3N.

Източник: www.investor.bgСвързани теми