теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Втората пенсия ще увеличи пенсионния доход с 40% при пълен осигурителен период


0 гласа375 прочитания

При пълен осигурителен период втората пенсия ще увеличи доходите на пенсионерите с 35-40%. Това прогнозира Анастас Петров, член на управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и изпълнителен директор на „NN Пенсионно осигуряване“ ЕАД, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Опитът ни показва, че доходът заема значителен дял от салдото в партидата на лицата. За онези, които са се осигурявали от началото на съществуването на универсалния пенсионен фонд (УПФ) до момента, доходът е от порядъка на 20% от общото салдо. А ако осигурителният период е пълен – 40 години, тогава доходът ще представлява около 35-40% от салдото. От такъв порядък ще е и разликата между минималната осигурителна пенсия и универсалната, която ние ще отпускаме на лицата“, каза експертът.

По думите му правителството, пенсионните фондове и синдикатите са постигнали съгласие по няколко въпроса за втората пенсия. Единият е при какви условия ще се придобива право на пенсии от универсален пенсионен фонд. При новата регулация такова право придобиват лицата, навършили пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (при трета категория).

„Промяната е значима, защото досега за пенсия от универсалния пенсионен фонд те трябваше да са изпълнили условията за пенсия от държавното обществено осигуряване, към възрастта се включваше и изискването за осигурителен стаж. При новата регулация на практика всяко лице, което е навършило съответната възраст, има право да поиска пенсия от универсалния пенсионен фонд“, коментира Петров.
По думите на Петров съгласие има и по втория въпрос – как ще бъдат извършвани видовете пенсионни плащания, които ще са три – пожизнени пенсии, разсрочени и еднократни изплащания.

„Третият въпрос, около който се обединихме, е свързан с гаранциите на пенсионносигурителните дружества. Тези гаранции са както във фазата на натрупване, така и във фазата на изплащане. Във фазата на натрупване има две гаранции – едната е минимална гарантирана доходност, която се основава на средната доходност на пенсионните фондове. Тя осигурява защита на лицата от гледна точка на това, че доходността, която се реализира в техния осигурителен фонд, няма да бъде значително по-ниска от средната доходност за пенсионния бизнес, поясни експертът. – Втората нова и много важна гаранция е, че към момента на пенсиониране пенсионните компании гарантираме, че в партидите на лицата ще има сума не по-малка от брутните вноски, направени чрез НАП за целия период на осигуряване на лицата“, обясни експертът.

Той припомни, че първите хора, които ще се пенсионират от универсален пенсионен фонд, са жените, родени през 1960 г. и това ще стане през 2021 г., когато те ще навършат 61 години и 8 месеца.

“Има една важна гаранция във фазата на изплащане и това е гаранцията за размера на пенсията. Във връзка с гаранцията на брутните вноски тази гаранция изглежда по следния начин: към момента на пенсиониране пенсионните дружества ще изчислят пенсията на основа на брутните вноски, постъпили в партидата на лицето, обясни Петров. – Поемаме ангажимент, че при никакви обстоятелства плащанията, които ще извършваме към лицата, няма да са по-ниски от този размер. След това пенсионните дружества ще направим второ изчисление на основата на цялата наличност по партидата – с брутните вноски и доходността. Този е размерът на пенсията, който ние ще започнем да изплащаме на лицата, и той ще бъде по-висок от минималната гарантирана пенсия“, посочи Петров.

Той увери, че няма опасност някои пенсионери да останат без втора пенсия.

През септември 2021 г. се очаква да започнат изплащанията на първите пенсии от универсалния пенсионен фонд.

Източник: www.investor.bg

Свързани теми
Свързани ключови думи