Автор: Стефан Топузов, DeltaNews.bg

Въздухът в София е една от най-строго пазените политически тайни. Ако изкарат истината, ще цъфне цялата Менделеева таблица. Това заяви пред вестник НОВИНИТЕ ДНЕС д-р Лъчезар Филипов, зам.-директор на „Института за космически изследвания" (ИКИ) в БАН.

Най-критичните точки в София са Орлов и Лъвов мост, кръстовището на НДК, районът около Националния стадион, около тунела за „Люлин", както и отсечката от бул. Александър Малинов, водеща към „Младост".

Основните замърсители на въздуха са серния и азотния диоксид. Според него обаче истинските данни се крият. На запитване на НОВИНИТЕ ДНЕС от РИОСВ-София отговориха, че концентрацията на серен диоксид във въздуха вчера към 3 часа е 5 милиграма на кубичен метър, на азотен диоксид - 11,08, а на озон 104,77. От инспекцията заявиха, че всички показатели са в норма.

Филипов изказа тезата, че столичани са станали мутанти, като даде за пример дъщеря си, израснала в София. „Като отиде на 25 километра от града - в Банкя, получава алергии от чистия въздух. Оказва се, че това е от кислороден глад", сподели той.

Министерството на извънредните ситуации е инвестирало 1,325 милиона лева за изграждането на Център за аерокосмическо наблюдение. При изграждането му, хората на Емел Етем отказали протегната от БАН ръка за помощ. „Ние бяхме готови да им предоставяме тази информация и така да спестим времето за обучение на кадрите", коментира Филипов. Институтът сега има договори с 3 общини, които го предпочели пред МИС - Стара Загора, Кърджали и Бургас.