теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Вярвате ли, че инвестираните днес 1000 лв., ще се превърнат в 30 000 лв. сред 30 години?


0 гласа832 прочитания

Защо хората не инвестират (преди което трябва да са спестили някой лев)

Ами Първо защото не знаят и не вярват, че дългосрочното инвестиране е 8-мото чудо на света (думи на Алберт Айнщайн). И дори да инвестират в съвсем скучния и стандартен инструмент, америнанският индекс S&P 500, ще са имали 12% на година средно-годишно за последните десетилетия и на 10-тата година ще са утроили парите си, на двайстата ще са ги умножили по 9,6, а на 30-тата точно по 30 или ще имат 29 960 лв. за вложени 1 000 лв.

И сега внимание, ако успеете да вложите при доходност от 20%, то след 10 години ще имате 6 пъти, след 20 общо 38 пъти повече, а след 30 години 237 пъти повече или 237 000 лв. за вложени 1 000 лв. Затова е тъпо да се инвестира в недвижими имоти, които дори не бият инфлацията ..., трябва да се намери, нещо много по-така. Ако приемем че имотите са напред с 5% годишно, то след 10 г. ще имате само с 60% повече, а след 30 г. само 4,3 пъти повече. 

Второ - не са чували за S&P 500 или немския DAX 30, в които може да се влага чрез ETF-и
Трето - нямат търпение и искат да потребяват веднага. Тоест не са склонни да отложат потребление, тоест да изчакат, а бързат да ядат, пият и пътуват
Четвърто - мислят от днес за утре, а не за другиден.
Пето - не е модерно да имаш спестявания, модерно е да имаш лъскав телефон или кола...
Шесто - не могат да смятат капитализирана лихва.
Седмо - всички сме играчи. Никой не иска да седне на индекс, всеки иска да бие индекса, да намери далаверата, да направи бизнес и да стане богат. И си потрошава главата, или изплува, но в под 10% от случаите. Дори играят тото, лото, за да хванат джакпота, но дори и да изкарат милионите, доказано е, че ще пропаднат, проверете историите на тото-милионерите
Осмо - повечето хора живеят ден за ден. И не мислят за след 30 г. Или почват да мислят на 50 годишна възраст. А трябва да мислят на 18. Защото после вече няма време. Реално човек може да спестява именно на 18-25 г., защото от 0 преди това изведнъж започва да получава примерно 1000 лв. и се чуди какво да ги прави. Най-тъпо е разбира се, да ги издуха и дори да задлъжнее... Някой ще каже "ако не поживея като млад, кога после?", да но някои и с малко пари си живеят царски в добра компания, а други с много пари са депресирани комплексари, алкохолици и наркомани.
Девето - мисли си, аз съм в България, тук няма в какво да се инвестира. Ми инвестирай в САЩ, в Германия, борсите са отворени за чужденци. Примерно facebook е американска компания, но голяма част от акциите й са собственост на чужденци. Без да препоръчвам да се купуват нейните ценни хартии.

Първо правило в правото и в живота е, че незнанието не извинява. За да има тарикати, трябва да има и балъци. Не може всички да са отгоре. Повечето ще са отдолу. Защото животът е пирамида с широка основа и на горните етажи няма място за голям процент от хората. Номерът е да се преместиш 1-2 етажа по-нагоре, за да скъсаш с модерното робство (работата) и знанието и мисленето помагат, а си трябва и късмет. Но докато късмета не може да се регулира, знанието и мисленето могат. Дори късмета се заработва. И помнете, Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - ДжонРокфелер

Няма как човек да инвестира, ако не е мотивиран, че това е умно и правилно. А как да е мотивиран, ако не знае, какво го чака накрая, след 20 години например?

Източник: www.zaparite.blogspot.bg
Свързани ключови думи