11.3% от планираните по оперативните програми евро пари вече са усвоени

До средата на годината в България ще се създаде възможност и за напълно електронно кандидатстване за усвояване на евросредства. Това съобщи днес министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев на конференция за конкурентноспособността на българската икономика.

Дончев отбеляза, че към днешна дата по седемте оперативни програми са платени около 1.755 млрд. лв. или около 11.3% от планираната сума. Министърът посочи, че потенциалът за опростяване на процедурите за кандидатстване е изчерпан и страната се нуждае от принципно нов процес. Елемент от него е електронното кандидатстване и отчитане, което ще е факт в средата на годината.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че по ръководената то неговото ведомство оперативна програма "Конкурентоспособност" към 31 март са платени 462 млн. лв. или 20.32% от средствата по програмата. Сключени са 959 договора за 940 млн. лв. До края на годината целият бюджет на програмата ще бъде отворен, т.е. всички възможни процедури ще са стартирали.

Автор: www.livebiz.bg