теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

За трета поредна година ЕЛАНА Фонд Мениджмънт стана „Управляващо дружество на годината”


0 гласа1659 прочитания

ЕЛАНА Фонд Мениджмънт оглави класацията за 2008 г. на в. Банкер

Носителят на наградата „Управляващо дружество на годината” за 2006 г. и 2007 г. ЕЛАНА Фонд Мениджмънт отново оглави годишната класацията на в. Банкер, като взе наградата за управляващо дружество за 2008 г., избрано сред 38 управляващи дружества на пазара. 

Годишната класация на в. Банкер отличава управляващо дружество въз основа на данните за резултатите на фонд мениджърите, като се взимат предвид нетната стойност на всички управлявани активи, на публично набраните активи чрез фондовете им, броят на управляваните схеми, сключените договори за управление и броят на индивидуалните клиенти. В класацията за 2008 г. ЕЛАНА Фонд Мениджмънт събра 47 точки от максимум 50, като застана убедително пред Райфайзен Асет мениджмънт /с 40 точки/ и ДСК Управление на активи /с 37 точки/. 

Към 30 ноември 2008 г.  активите в шестте фонда, управлявани от ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, възлизат на близо 55 млн лв, с което фонд мениджърът има пазарен дял от 16.82%и поддържа лидерската позиция на пазара.

Като най-успешен продукт за годината на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт се очерта ДФ ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар, който през цялата 2008 г. поддържаше позицията на фонда с най-добра доходност на пазара в период, в който взаимните фондове изживяваха отрицателни резултати.
Доходността на фонда от началото на годината до края на ноември е 7.27%, като активите му почти се удвоиха за същия период – от 9,2 млн лв през януари и близо 17 млн лв към 30.11.2008 г. Резултатите за периода от 11 месеца на ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар надвишават най-високите нива, постигнати от нискорисковите фондове – единствените схеми, при които някои не бележат минуси във възвръщаемостта тази година. Диапазонът на постигнатите положителни резултати за периода януари – ноември е между 0.93% до 5.02%.

В средата на 2008 г. списание Business New Europe стартира първата класация за фондове, инвестиращи в Централна и Източна Европа, Кавказието и Централна Азия.  ЕЛАНА Фонд Мениджмънт беше единственото управляващо дружество от Югоизточна Европа, което беше включено с фондовете си в тази класация наред с още 31 фонд мениджъри и техните общо 97 фонда, инвестиращи в споменатите региони. 

Източник на данните: БАУД