теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Задължителното застраховане на кредитополучатели е незаконно, постанови руски съд


0 гласа928 прочитания

Законът не предвижда задължително сключване на застрахователна животозастраховка

Руски съд излезе с решение в подкрепа на кредитополучател срещу застраховането му при теглене на банков кредит. Орловският областен съд удовлетвори иска на местен жител срещу една от банките, съобщи Российская газета, позовавайки се на регионалното управление на Роспотребнадзор.

Специалистите от ведомството помогнали на ищеца да подготви заявлението в съда и му оказали помощ в делото.
Искът е заради вписано условие в кредитния договор. Банката задължила кредитополучателя да се включи в групов застрахователен договор, подписван от кредитоискателите при получаването на заем.

Договорът не съдържаше клауза, че участието в него не е задължително", коментират от  Роспотребнадзор. "Не беше указано за възможността кредитополучателят да предпочете друга застрахователна компания, предоставяща аналогични услуги. Подобни условия дискриминират правото на потребителя, понеже "по закон задължението да застрахова живота или здравето си не може да бъде вменено на никой гражданин", се казва в мотивите за подаването на съдебния иск.

От  Роспотребнадзор са категорични, че предложеният от банката животозастрахователен договор, от една страна не се отнася към предмета на договор, а, от друга страна,  може да не е изгоден за клиента.

Законодателството не предвижда изрично и задължително сключване на  застрахователен договор при предоставяне на кредити на физически лица.

Съдът прие предложените доводи и удовлетвори иска на клиента.  Съдебното постановление обявява за недействителен сключения застрахователен договор.

Заемодателят има право да поиска от банката възстановяване на внесените застрахователни премии.

Източник: www.insmarket.bg

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции