теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Закотвени на дъното


0 гласа981 прочитания

Лихвите по депозитите достигнаха нов негативен нулев рекорд, а обемът на потребителски и жилищни кредити запазва ръста си. 

Лихвите по депозитите продължават устрема си надолу - към края на юни средното им ниво е 0.19%. При инфлация от близо 2% доходността им на практика е отрицателна. Трябва да се отчета още един негативен ефект - много банки въведоха или увеличиха месечните такси за обслужване на депозити и сметки , което удря още доходността им. Все пак не бива да се забравя, че нито една алтернатива на спестявания не може да гарантира парите ви, както банковият депозит, като сумата до 196 000 лв. се покрива 100% от държавата, заедно с дължимата към момента лихва.

За сравнение - преди година средната лихва беше 0.59%. Сега през юни SG Експресбанк, БАКБ, Ти Би Ай банк, Първа инвестиционна банка и Токуда банк понижиха лихвите по свои продукти. По-горещ обаче се оказва кредитният пазар.

Как се отразяват движенията на имотния пазар

За първото полугодие жилищните заеми нарастват с 56% до 1.32 млрд. лв. Причината е не само в големия брой нови договори, но и заради все по-често предоговаряните стари ипотеки. Последното включва немалко бюрократични дейности и разходи за учредяване на нова ипотека. Но в крайна сметка за един толкова дълъг заем като жилищния, който обикновено се изплаща в рамките на няколко десетилетия, усилието наистина си струва и може да понижи значително общите разходи за погасяването му. При ипотеките тенденцията лихвите да се понижават се запазва. Годишният процент на разходите, при който са се сключвали сделките през месец юни тази година, е бил с близо 2 процентни пункта по-малък, отколкото преди 2 години. Подобна разлика означава, че потребителят ще плати над 25 000 лв. по-малко лихви за кредит от 100 000 лв. изплащан 20 години.
В същото време продължава и тенденцията жилищните заеми да се вземат в левове вместо в евро. Преди 2-3 години поне една трета от тях се теглеха в чуждата валута. Днес българският лев обаче е предпочитан в над 90% от случаите. Причините са на първо място в липсата на стимул – лихвите в евро вече са по-високи, а и се спестяват разходи за превалутиране.

Кредитите за потребление

Въпреки силния растеж на пазара на ипотеките обемът на новоотпуснатите потребителски кредити продължава да е по-голям. За шест месеца банките са предоставили над 3 млрд. лв. нови заеми в тази категория. Впечатление прави фактът, че от няколко години този сектор значително се изчисти от необслужвани заеми, които към момента представляват по-малко от 12% от общата сума на отпуснатите – далеч по-малко, отколкото в сектора на жилищното кредитиране (15.5%) и бизнес заемите (23%). Въпреки понижения риск при управляването на този портфейл банките продължават да отпускат потребителските заеми при най-висока лихва, освен ако по този продукт няма някаква временна промоция. Годишният процент на разходите през юни е бил 9.66%, което все пак е по-ниско в сравнение със същия месец на 2016 г. (10.42%) и 2015 г. (11.34%). В края на годината се очаква ново повишаване на лихвения процент. Традицията е през декември по време на коледното пазаруване лихвените нива на потребителските заеми да се повишават с 0.5 процентни пункта в сравнение с ноември.

Източник: www.capital.bg


Свързани ключови думи