От Роберт РолихЕдна от най-големите и най-опасни инвестиционни грешки е грешка, за която повечето хора никога няма да разберат.

Виждал съм много разрушени животи, защото хората не знаят за това. И на всичкото отгоре, едва ли някой говори за това в света на инвестирането.

Инвестиционните показатели, които ТРЯБВА да разбирате

Вероятно сте запознати с термина Възвръщаемост на инвестициите (Return on Investment  - ROI). ROI е може би най-важният показател в инвестиционния свят. Просто казано, възвръщаемостта на инвестициите измерва колко пари са спечелени от инвестицията като процент от покупната цена.

Например, да речем, че сте инвестирали 1000 долара в акциите на компания ABC. След известно време, цената на акциите се повишава и Вие успявате да ги продадете за $1,150.

Каква е Вашата ROI в този случай?

За да изчислите ROI, печалбата от Вашата инвестиция трябва да бъде разделена на първоначалната инвестиция. След това просто умножавате резултата по 100, за да получите процент.


 
Така че, в този случай, $150 разделени на $1,000 е 0,15. И умножено по 100 е равно на 15.

Вашата ROI в този случай е 15%.

Просто и лесно. Тук няма тайни. Всяка книга за инвестиране и всеки уеб сайт ще ви кажат това.

Но какво ще стане, ако ви кажа, че изчисляването на възвръщаемостта на инвестициите е грешно и подвеждащо?

Може да си помислите, че съм се объркал.

Моята смущаваща инвестиционна грешка

Но нека да обясня какво искам да кажа. На един от семинарите, на които присъствах в началото на кариерата си за инвестиране, един от лекторите продаваше курс за търговия с акции. Твърденията му за ROI, които щяхме да получим с неговата система за търговия, бяха смели, но той представи всичко да изглежда толкова лесно, че започнах да му вярвам. И въпреки, че цената на курса беше почти $2,500, аз се записах.

Няма да ви разкажа за смущаващата част от тази история, в която загубих много пари и почти получих нервен срив в резултат от посещението на курса. За да спася себе си от неудобството, ще използвам като пример средностатистическия Джо.

Когато средностатистическият Джо посещава този курс, първото нещо, което той открива, е, че трябва да притежава специален софтуер, за да използва стратегиите, представени на курса. Добре, това са $450 на месец, но кой го е грижа за това? Финансовата свобода не струва ли 450 долара на месец?

Второто нещо, което Джо забелязва е, че всеки ден трябва да анализира множество акции със софтуера. Затова той седи пред компютъра по два часа на ден, гледайки скучни графики. Но както знаете, целта на Джо е финансова свобода и финансовата свобода на Джо не струва ли няколко часа на ден?

След няколко години учене и експериментиране, Джо е опитен търговец. И въпреки че той е загубил пари през първите две години, в крайна сметка печели през третата година!

Започва годината с $20,000 в сметката си и сега има $24,000. Това е 20% ROI и той е в екстаз. Той скача насам-натам в къщата и разказва на всичките си приятели за своите постижения. Животът не може да бъде по-добър! Но помислете пак.

Нямате ли странно усещане, че сме забравили нещо при изчисляването на възвръщаемостта на инвестициите?

Разбира се! Отгатнахте. Има първоначална инвестиция в курса и има месечна цена за софтуера.

Прави сте. Но мисля, че има още един вид разход, който не сме отчели, и той е много по-голям от другите два.

Това е времето на Джо.

И ето какво става. Изчисляването на възвръщаемостта на инвестициите е подвеждащо и непълно, ако не отчитате времето, през което извършвате и управлявате инвестициите си.

ИСТИНСКАТА формула за ROI

Ако отделяте 10 часа седмично за инвестиране, това е разход. И от моя опит знам, че почти никой не отчита това, когато изчислява своята възвръщаемост на инвестициите.

И така, как изглежда реалното изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите?


 
И това прави инвестирането съвсем различна игра!

Изведнъж осъзнавате, че ако изразходвате много време, реалната възвръщаемост на инвестициите Ви е много по-ниска, отколкото си мислите.

Но за да изчислим реалната ROI, трябва да знаем каква е стойността на времето на Джо. Можете да изчислите стойността на Вашето време, като разделите личния си доход на броя на отработените часове годишно. Когато изчислите това, получавате стойността на един час от времето си. Изпробвайте го за себе си!


 
Да приемем, че годишният личен доход на Джо е $50,000. Да предположим, че Джо работи по 1800 часа годишно (средното за САЩ според ОИСР).

Ако разделим 50000 долара на 1800 часа, ще получим стойността на един час от времето на Джо. В този случай тя е около $28 на час.

Ако Джо отделя 2 часа на ден за инвестиции, 200 дни на година, това означава, че той изразходва 400 часа годишно, за да инвестира.

Нека да умножим това по стойността на неговото време ($28 на час) и ще получим $11,200. Това е стойността на времето, през което Джо инвестира за една година.


 
Нека да използваме данните в реалното уравнение за ROI. Първо, от печалбата трябва да приспаднем стойността на времето, което Джо изразходва:


 
И сега можем да финализираме уравнението, като разделим това отрицателно число на $20,000.


 
Това означава, че реалната възвращаемост е минус 36%.

Джо смята, че е постигнал приятна 20% възвръщаемост на инвестициите - но в действителност той е загубил 36%.

За времето, което Джо отделя за инвестиране, той можеше да спечели пари, работейки на непълно работно време или като създаде нов бизнес. Дори правенето на дюнери би донесло повече пари!
Ето защо, неотчитането на разходите за време е една от най-опасните грешки, които виждам в инвестиционния свят.

Не позволявайте да ви заблуждават.

Присъединете се към мен на моя семинар в София
„Решение за един милион долара“ 

Искате ли научите това, което финансовата индустрия не иска да знаете за инвестирането? Подготвил съм нещо, което ще ви „взриви“ (и ще спаси финансовото ви бъдеще).

Научих се по трудния начин (като загубих 6-цифрена сума пари), че финансовата индустрия и консултантите работят усилено, за да ви помогнат да направите грешни инвестиционни решения и да ви посъветват да инвестирате в най-лошите възможни финансови продукти – така че те да спечелят от това.

Ето защо, моята мисия сега е да споделям това, което какво финансовата индустрия не иска да знаем за инвестирането. Милиони хора по целия свят губят много пари, без дори да го осъзнават. И това трябва да спре.

На семинара, организиран от Проджекта, ще ви науча как да избегнете това. Това обучение е наистина важно за Вашето финансово бъдеще. Всъщност, ако не научите това, което ще представя на семинара, никога няма да можете да правите печеливши инвестиции, а ще губите пари, без дори да сте наясно с това

Прекарах 7 години в живота си, за да науча тези подробности, но сега можете да ги разберете за 4 часа. И най-доброто от всичко: това може да Ви излезе безплатно.

Затова се регистрирайте още сега на Investments.bg!