теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застраховането отбелязва ръст в края на юни


0 гласа819 прочитания

Една от причините е прехвърлянето на частното здравно осигуряване към застраховането, не се очакват загуби от градушката в София

Лек ръст отбелязва застрахователният пазар през първото полугодие, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Повишението е както при масовите общи застраховки, така и при полиците за живот. Една от причините е ефектът от застраховките "Заболяване" - след прелицензирането на дружествата за доброволно здравно осигуряване в началото на август миналата година, премиите по този вид услуги вече се отчитат в общото или в животозастраховането, в зависимост от това какъв лиценз е получило дружеството. Някои от тях се вляха и в по-големи компании на финансовата си група. Традиционно по-голямо е увеличението на интереса към животозастраховането, където общият ръст на премиите е с 15%.

Не толкова добро е положението в общото застраховане. Макар да има ръст в автомобилните застраховки, включително задължителната "Гражданска отговорност", той е доста слаб – с около 3% за година. Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс", коментира, че за много компании "Автокаско" е губеща застраховка, така че трябва много добре да се подбира портфейлът. Проданов посочи, че и за тяхната компания, и за други застрахователи градушката в София от началото на юли едва ли ще донесе загуби и сериозен спад на печалбата заради презастрахователните програми. От следващата година обаче ще се усети ефектът, тъй като презастрахователите ще повишат цените след бедствието. Същото предположение изрази и изпълнителният директор на "Алианц България" Пламен Ялъмов няколко дни след природното бедствие.

Изплатените обезщетения по автомобилни полици през първото полугодие са намалели, като по-големият спад е при "Автокаско". Данните не включват щетите от градушката в София и разходите по нея ще бъдат отразени в статистиката за деветмесечието на годината. По предварителни оценки щетите бяха за 50-60 млн. лв., но сега вече застрахователите говорят за обща сума от порядъка на повече от 100-120 млн. лв. Останалите природни бедствия от тази година - наводненията, няма да окажат сериозен ефект върху застрахователния пазар, защото малка част от пострадалото имущество е било застраховано. По предварителна оценка потопът в района на Мизия ще струва над 500 хил. лв.

Източник: www.capital.bg

Сравнете всички оферти за застраховки

Свързани теми