теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застрахователи: Превенцията от градушки ще оскъпи всички имуществени застраховки


0 гласа1007 прочитания

Браншът се обяви против новата идея за финансиране на борбата с градушките

Всички имуществени застраховки ще поскъпнат, ако бъде прието да се включи и рискът градушка. Това засяга ипотекирани апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприяти, обясни в ефира на Нова телевизия главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Нина Колчакова.

Според нея няма да има промени при покритието по застраховката и при услугата, а ще се промени единствено стойността на полицата, тъй като част от събраните средства ще отиват за финансиране на Агенцията за борба с градушките.  

„Ние подкрепяме превенцията. Тя е основен принцип в застраховането, подкрепяме идеята държавата да инвестира средства в превенция, но нека това да става за сметка на тези, които са облагодетелствани от тази превенция. Ние сме против начина на финансиране. Този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа”, обясни Колчакова.

Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов обаче една добра идея е напът да се превърне в тема, която да създаде напрежение. По думите му в момента само една четвърт от страната ни е защитена от градушки и ефектът е налице. „Почти всяка година регистрираме големи щети от градушки и идеята на министъра е да се покрие 90% от страната, като се въведе самолетен способ, при който самолетите обработват градоносните облаци и ги обработват със специален реактив. Не виждам защо се създава напрежение при положение, че на първата среща застрахователите подкрепиха идеята”, каза той.

Намерете най-добрата оферта за автомобилни застраховки

Припомняме, че идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов е да се създаде ново предприятие за борба с градушките, което ще пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата и градовете, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети. Целта е да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората. Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, обясни преди дни Румен Порожанов.

Застрахователите обаче са категорични, че това няма как да се случи, ако не се повиши цената на полицата на доброволната застраховка „Автокаско“. От бранша твърдят, че няма логика те да плащат на земеделските производители от премиите по каското и настояват да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите. 

Източник: www.investor.bg
Свързани теми
Свързани ключови думи