теми
ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИБЪРЗИ КРЕДИТИКРЕДИТНИ КАРТИСРОЧНИ ДЕПОЗИТИ

Застрахователите реализират премийни приходи за 158,4 млн. лв. през юли


0 гласа633 прочитания

През месеца компаниите са изплатили претенции за 169,6 млн. лв., което е повече от получените общи приходи

Брутните премийни приходи на застрахователните компании в България продължават да растат със стабилни темпове. От началото на годината до края на юли ръстът е от 9,5% на годишна база, подхранван от премиите от автомобилни застраховки, застраховки „Живот“, от тези, свързани със заболяване, и не на последно място - от имуществените застраховки. През месеца обаче застрахователите са изплатили повече претенции в сравнение с получените от тях общи приходи.

За периода януари-юли 2015 г. брутните премийни приходи на застрахователните дружества се увеличават с 98,4 млн. лв. спрямо същия период на миналата година до 1,137 млрд. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката за застрахователния пазар, публикувана от Комисията за финансов надзор (КФН).

Резултатът се дължи на премиите за 52,87 млн. лв., които общозастрахователните компании инкасират през периода, до 893,9 млн. лв. Останалите близо 45,58 млн. лв. са натрупани благодарение на дейността на животозастрахователите, които приключват юли с премии в размер на 242,7 млн. лв.

Само през юли секторът записва брутен премиен приход за 158,4 млн. лв., 125,2 млн. лв. от които са по линия на общото застраховане, а другите 33,2 млн. лв. са за сметка на животозастраховането, показват още изчисленията на Investor.bg.

Вглеждайки се по-подробно в данните за премиите по застраховки, се вижда кои са с най-голям принос за увеличението през отчетния период. Към края на юли 2015 г. премиите по „Автокаско“ растат с 12,8% на годишна база, или с 31,95 млн. лв., до 282,2 млн. лв.

При животозастрахователите също няма промени при пазарното присъствие. „Алианц България Живот“ държи малко над една четвърт от пазара след 52% годишен ръст на премийния приход до 64,5 млн. лв. Топ 3 се допълва от „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“ с премии в размер на 46,2 млн. лв. и „Уника Живот“ с 31,8 млн. лв.

Източник: www.investor.bg

Сравнете всички оферти за застраховки